novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok cene energenata širom sveta rastu, mnogi traže načine da potroše bar malo manje struje, ali često iz neznanja trošimo više nego što bi trebalo i povećavamo račune.

Do ovoga dolazi zbog nepažnje - uglavnom sa uređajima koje držimo stalno uključenim, čak i kada ih ne koristimo.

Takvi uređaji, piše "Gardijan", nazivaju se i energetskim vampirima, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gas-a, mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 odsto struje koja se troši u domaćinstvo.

Za većinu uređaja najočitije rešenje je da ih držite isključene dok ne budu u upotrebi, a evo kako možete da rešite problem električnog bojlera, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu.

Naime, za samo sat vremena rada bojler od dva kilovata troši dva kVh. Ako kotao radi svaki dan dva i po sata, mesečno troši ukupno 150 kVh.

Većina bojlera ima unapred podešenu temperaturu, ali da biste uštedeli novac, podesite termostat bojlera na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

DA LI GASITE BOJLER KAD SE KUPATE? Ovaj uređaj

Foto: Shutterstock

 

Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85 °C) izaziva veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Zbog toga se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i grejača otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Šištanje, brujanje i pucketanje bojlera kada je uključen je obično jasan znak da oko bojlera ima naslaga kamenca koje treba ukloniti.

Takođe je važno napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih aparata, bojler neće trošiti manje ako je stalno isključen, jer će voda morati da se ponovo zagreva svaki put kada se uključi. Zbog toga se električni bojler isključuje samo kada vam topla voda neće biti potrebna duže vreme.

Prema mišljenju stručnjaka, najmanje struje se troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading