ŠVEDSKI GIGANT U FINANSIJSKOM MINUSU Ikea za period od 12 meseci beleži pad profita, a ovo je razlog
Tanjug

Kompanija Inter IKEA, vlasnik najvećeg svetskog brenda nameštaja, zabeležila je u periodu od 12 meseci, zaključno s avgustom, pad profita pre oporezivanja od 45 odsto na 931 milion evra), pri čemu je deo troškova, ali ne sve, prebacila na vlasnike franšiza IKEA prodavnica.

Pad dobiti je rezultat rasta cena sirovina i transporta, kao i zatvaranja njenih fabrika u Rusiji, prenosi Rojters.

Kompanija je saopštila da se njena operativna profitna marža smanjila na 4,0 posto sa 7,0 procenata.

Ostavite snažan prvi utisak


Maloprodaja je, međutim, zabeležila nove rekordne rezultate u izveštajnom periodu, ali zahvaljujući povećanju cena, a ne rastu obima prodaje, dodaje se u saopštenju.

Glavni finansijski direktor Martin van Dam je izjavio danas za Rojters da je godišnji obim prodaje u prodavnicama Inter IKEE pao za 7,0-8,0 odsto, pri čemu je polovina tog pada posledica obustave većeg dela poslovnih operacija IKEE u Rusiji od marta.

Vodeći vlasnik franšize, kompanija Ingka, koja drži većinu IKEA prodavnica uključujući i one u Rusiji, objaviće svoju godišnju zaradu 24. novembra.

Ingka je prošlog meseca saopštila da još nije odlučila da li će prodati svoje IKEA prodavnice u Rusiji, u kojoj je prošle godine ostvarila oko 4,0 procenata ukupnih prihoda grupe. Njeni tržni centri u Rusiji su i dalje otvoreni.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
gothmog

03.11.2022 17:53

... paa preskupo ... a i nije baš neki kvalitet