POTPUNA ZABRANA Amerikanci spremni da zadaju težak udarac svetskoj ekonomiji!
Shutterstock/PalSand

Prema izveštaju, Bela kuća razmatra tri opcije koje bi mogle da uključe - potpunu zabranu, zatim povećanje tarifa do nivoa toliko kaznenog da praktično predstavlja zabranu, ili sankcionisanje ruske kompanije Rusal koja proizvodi aluminijum.

Rano jutros granatirano naselje u blizni Kijeva - Alo.rs


Izvori upoznati sa donošenjem odluke rekli su njujorškoj agenciji da se američka administracija u početku protivila uvođenju sankcija za ruski aluminijum, strahujući da bi to moglo da poremeti lanac globalnih dobavljača. Ali, preostalo im je sve manje proizvoda koje bi SAD i saveznici mogli ga zabrane kao odgovor na eskalaciju rata. Rasprava u Beloj kući traje nedeljama, napominju izvori.

 

 


Industrijski stručnjaci upozoravaju da bi takav potez mogao da destabilizuje tržišta metala širom sveta. Embargo na aluminijum, ključni metal za većinu teških industrija, može potencijalno da natera potrošače u SAD i drugim zemljama da krenu u juriš kako bi našli zamenu za ruski aluminijum.

 

 

Bajden tvrdi da mu je sin izgubio život u Iraku, a umro je od raka mozga - Alo.rs

Rusija je drugi najveći svetski proizvođač aluminijuma posle Kine. Podaci koje navodi "Blumberg" pokazuju da samo u SAD-u ruske isporuke tradicionalno čine oko 10 posto ukupnog uvoza aluminijuma. Rusija je bila treći po veličini izvoznik aluminijuma u SAD u avgustu, pokazuju statistički podaci.

 

 


Cene aluminijuma su porasle za 7,0 posto na Londonskoj berzi metala (LME) nakon vesti o potencijalnom embargu na nabavke iz Rusije.

LME, najveća berza industrijskih metala na svetu, stavila je prošle nedelje na diskusiju dokument o tome da li ovaj ruski metal treba da bude zabranjen na berzi.

Londonska berza metala je takođe ograničia nove isporuke ruskog cinka i bakra u svoja skladišta u okviru sankcija koje je britanska vlada uvela Moskvi u septembru.

 

 

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading