NEĆE SE KORISTITI ŠPORET I RERNE Neki briselski restorani služiće samo hladna jela uz sveće
Shutterstock/MaMbyM

Neki briselski restorani će naredna četiri dana na meniju imati samo hladna jela, a večeru će posluživati uz sveće, želeći da na taj način skrenu pažnju na poteškoće s kojima se suočavaju zbog poskupljenja električne energije.

Kuvari od danas do nedelje neće koristiti šporete ni rerne, a gosti će moći da naruče samo jela i pića koja ne zahtevaju uključivanje električnih uređaja.

"Biće potreban trud i mašta da se našim kupcima obezbede recepti bez upotrebe naše opreme. To će podrazumevati serviranje hladnih jela ili korišćenje roštilja, jer ćemo isključiti sve osim frižidera, koji je važan za čuvanje hrane", rekla je vlasnica restorana za list Le Soar Pia Renoda.

HAOS U NEMAČKOJ ZBOG NESTAŠICE HRANE! Najgora kriza od kraja Drugog svetskog rata

Vlasnica restorana u Valoniji Roksen Godfroa rekla je za RTL da više ne može da plaća račune, pa će morati da zatvori restoran tri-četiri dana u nedelji i da radi na drugom mestu.

Ranije sam plaćala struju 380 evra mesečno, a sada plaćam 1.050 evra”, rekla je ona, prenosi EURACTIV.com. Lider centrističke partije Les Engaže, Maksim Prevo, okrivio je vlasti što nedovoljno pomažu ugroženim građanima i upozorio na društvenu krizu.

On je ukazao na zatvaranje preduzeća i da je 40 odsto Belgijanaca u opasnosti od siromaštva, a da dva od tri Belgijanaca već moraju da se odreknu slobodnog vremena da bi se prehranili ili platili grejanje.

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading