NAPREDAK SRBIJE NA POLJU ZELENE ENERGIJE Brnabić: Cilj vlade je stabilizacija struje kako ne bi bilo restrikcija
Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Dodala je i da je cilj da se ušteda električne energije realizuje po planu pre krize, odnosno da se sprovode mere energetske efikasnosti.

Podsetila je, gostujući u televizijskom programu, da je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata i prozora, kao i zamenu fasade, kako bi se podigla energetska efikasnost.

Na pitanje da li će mere štednje podrazumevati da se gasi ukrasna rasveta na ulicama, kako što je to slučaj u Severnoj Makedoniji, premijerka je kazala da mnogo turista posećuje Beograd za praznike upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu.

Izrazila je nadu da Srbija neće biti u situaciju da sprovodi drastične mere štednje.

I Hrvati i priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu. - Alo.rs

Kada je u pitanju najavljeno poskupljenje struje od 6,5 odsto bez pdv-a, premijerka je poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budzet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.

Objasnila je da je naša zmlja ostvarila veliki napredak time što postepeno prelazi na zelenu energiju, ali da je energija koja se dobija iz vetra, sunca i hdroelektrana mnogo skuplja nego ona dobijena iz termoelektrana.

"Mi imamo instalisanih nešto više od 400 megavata iz vetra, oko 10 megavata iz sunca i nešto više od 150 megavata od malih hidroelektrana, ali je naknada koju plaćamo za zelenu energiju morala da se poveća, što budemo imali više zelene energije, to će i cena električne energije biti skuplja", navela je premijerka.

EU se sprema za najgori scenario - Alo.rs

Takođe, dodala je da je najavljeno poskupljnje svakako i usklađivanje sa inflacijom.

Prema njenim rečima država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading