LEPA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu
Foto: privatna arhiva

Hrvatski biznis portal Media Daily svake godine objavljuje listu najvećih i najuspešnijih kompanija u sektoru telekomunikacija na prostoru bivše Jugoslavije i drugi put zaredom ubedljivi lider u regionu je naš Telekom Srbija!

LEPA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu

Printscreen

 

 

- Petu godinu zaredom objavljujemo podatke o prihodima, dobiti i broju zaposlenih 20 najvećih telekom operatera u regiji pa su u ovoj ekskluzivnoj analizi na redu podaci za 2021. godinu. Ukupan prihod 20 promatranih telekoma s područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije povećan je za 330 miliona evra u odnosu na 2020.godinu i sada iznosi kumulativno čak 5.778.948.460 eura.

Najveći skok prihoda imala je Telekom Srbija i to većinom zbog pripajanja Supernove pa sada ukupni prihodi iznose 960 milijuna eura, odnosno oko 140 milijuna eura više nego 2020.

Hrvatski telekom, do 2020. godine najveći telekom u regionu takođe je povećao prihode u 2021. godini za 29 miliona evra i sada oni iznose 809 miliona evra.

Jedan od četiri telekoma kojima su pali prihodi je trećeplasirani Telekom Slovenije. Prihodi su manji za nešto više od šest miliona evra i sada iznose 596 miliona Kad se pogleda podatak da su 2018. godine iznosili 681 miliona, moglo bi se reći da postoje razlozi za zabrinutost u poslovanju ovog preduzeća u većinskom vlasništvu Republike Slovenije.

Druga tri telekom operatera kojima su pali prihodi pripadaju United grupi. Radi se o Telemachu Hrvatska, Telemachu Bosna i Hercegovina te Optima telekomu, koji je prethodno bio u većinskom vlasništvu HT-a i Zagrebačke banke. Optima telekom prolazi reogranizaciju pa smanjenje prihoda od 2,2 miliona evra i nije iznenađenje.

Jedina promena na listi prema prihodima u 2021. godini nalazi se na poziciji 15, gde je slovenski operater T-2 preskočio bh operatera JP HT.

Poredak svih 20 telekom preduzeća prema prihodima u 2021. godini s uporednim iznosima u 2020. godini pogledajte u sledećoj tablici. Svi iznosi su u evrima.

LEPA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu

Printscreen

 

Ukupna dobit svih 20 telekoma porasla je sa 476 miliona evra na čak 589 miliona, što govori da je prosečna godišnja neto dobit oko 10 % godišnjih prihoda, što do sada nije bio slučaj već se kretao između 8 i 9 %.

Telekom Srbije imao je i najveću dobit, koja je iznosila nešto više od 111 miliona evra, drugi je Hrvatski Telekom sa 88 milijuna (minus 5 milijuna/2020), treći je Yettel (bivši Telenor) koji belži pad dobiti sa 71,4 na 62,2 miliona evra, četvrti i peti su A1 Srbija i Hrvatska svaki sa gotovo 40 miliona evra dobiti.

Jedini gubitaš je 20. na listi Optima telekom, koji je 2021. godinu završio sa gotovo sedam miliona evra gubitka, a mršavi plus već godinama beleži 19. JP HT, sa samo 109.000 eura dobiti.

Poredak svih 20 telekom tvrtki prema dobiti u 2021. godini s usporednim iznosima u 2020. godini pogledajte u sledećoj tablici. Svi iznosi su u evrima.

LEPA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu

Printscreen

 

Prošle godine porastao je i ukupan broj zaposlenih za 231 osobu i sada iznosi 30.301 zaposlenik.

Najveće povećanje broja zaposlenih, kao i ukupno najveći broj, ima Telekom Srbije koji je povećao broj zaposlenih za 495 osoba i sada zapošljava njih 7.300.

S druge strane najveće smanjenje ima Hrvatski telekom koji je otpustio čak 737 osoba i sa 4.135 zaposlenih "spao" je na 3.398. Ostali telekom operateri nisu značajno povećavali niti smanjivali broj zaposlenih.

Nažalost, niti ove godine nemamo podatke o broj zaposlenih u Makedonskom Telekomu, a zadnji poznati podatak je iz 2017. kada je bilo 1317 zaposlenika.

Poredak svih 20 telekom tvrtki prema broju zaposlenih u 2021. godini s usporednim podacima u 2020. godini pogledajte u sledećoj tablici.

LEPA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu

Printscreen

 

Kad se pogleda ukupan prihod prema vlasničkim grupacijama vidljivo je da je došlo do promene u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje povećanju prihoda Telekom Srbija grupacije te gubitku Optima Telekoma Deutsche telekom grupacije. Čak, zbog rasta prihoda A1 grupacije ugrožena je u regiji i druga pozicija Deutsche Telekom grupacije.

Ukupno je 16 od 20 tvrtki povezano u vlasničke grupacije. Evo i tablice - piše hrvatski biznis portal.

LEPA VEST ZA SRBIJU! I Hrvati priznali da je Telekom Srbije najveći u regionu

Printscreen

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading