VREDNOST DOLARA NAJVIŠA U POSLEDNJIH 20 GODINA Evo koliko je skočio u odnosu na evro  protekle nedelje!
Shutterstock/Svetlana Lukienko

 Kurs evropske valute prema dolaru skliznuo na najnižu razinu u isto toliko godina jer privredi eurozone preti recesija. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 1,5 posto, na otprilike 107,00 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 107,79 bodova, novu najviši nivo u 20 godina.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 2,2 posto, pa je cena eura skliznula na 1,0185 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na 1,0072 dolara, novi najniži nivo u 20 godina, piše See Biz.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 136,10 jena.

Dolarov indeks porastao je za više od 1 posto drugu nedelju zaredom, što se ponajviše zahvaljuje agresivnom povećanju kamatnih stopa američke centralne banke.

Prošle nedelje objavljen zapisnik s junske sednice Feda, na kojoj su kamate povećane za 0,75 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da se čelnici centralne banke slažu da bi na sednici u julu trebalo dodatno povećati ključne kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Na tržištu novca sada se procenjuje da će ključna kamata u martu sledeće godine dosegnuti vrhunac od 3,44 posto, dok se nedavno procenjivalo da bi do maja mogla dosegnuti 4 posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.

Japanska je valuta, pak, pod pritiskom slabosti trećeg po veličini svetske privrede, premda japanska centralna banka, za razliku od većine ostalih centralnih banaka u svetu, i dalje pokušava podržati privredu labavom monetarnom politikom.

U petak je, neposredno nakon kobnog atentata na bivšeg premijera Shinza Abea, jen ponešto ojačao jer slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena. No, ubrzo se ponovno našao pod pritiskom.

Evro je, pak, oslabio jer privreda eurozone zbog energetske krize preti recesija.

Unatoč tome, Evropska centralna banka (ECB) morat će povećati ključne kamate jer se inflacija u tom bloku kreće na rekordnim nivoima od 8,6 posto.

EPA/MICK TSIKAS

 

Nakon što u julu ECB poveća kamate za 0,25 postotnih bodova, u septembru se može očekivati i veće povećanje kamata, kazao je prošle nedelje Ignazio Visco, član upravnog veća ECB-a.

Uprkos skorašnjem zaoštravanju monetarne politike, ECB će zaostajati za tempom povećanja kamata u SAD-u, stoga se može očekivati i dalje jačanje dolara, pa bi uskoro jedan evro mogao iznositi jedan dolar.

„Zamah dolara je snažan. Šanse da kurs dolara dosegne paritet s evrom nisu zanemarive idućih dana”, kaže Francesco Pesole, strateg u ING Bank.

Prošle nedelje, druge zaredom, američka valuta ojačala i u odnosu na britansku, za gotovo 1 posto, što je posledica političkog haosa nakon što je nekoliko ministara podnelo ostavku u vladi, dok je premijer Boris Džonson najavio ostavku, ali ne odmah, kako to traže brojni dužnosnici njegove Konzervativne stranke.

Od početka godine dolar je prema košarici valuta na dobitku više od 11 posto.

 

 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading