Nemačka pokreće paket pomoći od 10 milijardi evra za lokalnu jedinicu Gazproma
Promo


Nemačka je u utorak krenula da stabilizuje svoje snabdevanje energijom, ubacivši oko 10 milijardi evra u nemačku podružnicu Gazproma PJSC, pošto je ruski gasni gigant rekao da će skoro prepoloviti protok goriva kroz glavni gasovod koji povezuje dve zemlje. Berlin je saopštio da je zajam, koji je ekvivalentan približno 10,4 milijarde dolara, od nemačke državne razvojne banke KfV postao neophodan da bi se posao zaštitio od posledica rata sa sankcijama između Zapada i Moskve nakon što su njene snage napale Ukrajinu.

Rat u Ukrajini, 112. dan - Alo.rs


Berlin je preuzeo kontrolu nad podružnicom poznatom kao Gazprom Germania GmbH u aprilu nakon što je ruska matična kompanija pod državnom kontrolom pokušala da prenese posao na nove ruske vlasnike. Berlin je u utorak rekao da će produžiti svoje upravljanje kompanijom, prvobitno ograničeno na šest meseci, na neodređeno vreme. Spašavanje je najnoviji korak u dvosmernim naporima Berlina da do 2024. godine svoju ekonomiju gladnu energije odvikne od snažnog oslanjanja na ruska fosilna goriva, istovremeno osiguravajući da zalihe Moskve nastave da pritiču u kratkom roku.

Kurs evra za sredu 15 juni - Alo.rs

Kratkoročne isporuke su, međutim, pod sumnjom, nakon što je Gasprom u utorak rekao da će smanjiti izvoz prirodnog gasa u Evropu, signalizirajući zaoštravanje energetskog sukoba koji je pratio rat u Ukrajini. Gazprom Germania, holding od 49 kompanija sa ispostavama širom sveta, upravlja većinom uvoza ruskog prirodnog gasa u Nemačku, poseduje kritičnu infrastrukturu, uključujući skladišta i gasovode, i aktivan je na globalnom nivou kao trgovac gasom.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading