ŠOK CENE NA RAFOVIMA Toalet papir ide po 900 dinara, evo šta se savetuje kupcima
Unsplash

Paket od deset rolni toalet-papira u beogradskim radnjama dostiže cenu i do 900 dinara. Ono što je sigurno uticalo na novu cene jeste činjenica da je cena celuloze od 900 stigla do 1.500 evra.

Energetska kriza u Evropi krajem prošle godine i sadašnja oko Ukrajine, naglo je poskupela osnovne sirovine. Tona papira od prošlog proleća skuplja je za hiljadu evra. Trenutno je nešto ispod dve hiljade, kažu proizvođači.

Aleksandar Femić, vlasnik fabrike toalet-papira u Surčinu kaže da je u poređenju sa martom prošle godine, toalet-papir poskupeo za 70 do 80 odsto. Sirovine stižu od naših proizvođača iz Evrope, uključujući i Rusiju i Ukrajinu. Već se poručuje mesecima unapred, uz neizvesnost da li će uopšte stići. Poskupeo je i transport.

"Transport iz Rusije drastično je poskupeo: sa 1.000 evra na 5.000 evra. A tržište ko tržište: najpre je ispraznilo rafove, trgovci zahtevali da se ponovo napuni, pa je stala prodaja, gomila se lager, što je gubitak", rekao je Fimić.

Printskrin

 

Tek krajnji proizvod ne prati sve skuplje sirovine, jer bi maloprodajna cena otišla u nebo. Praktično se smanjuje zarada proizvođača, istakao je on.

Ako je rolna 44 dinara, trgovačka kalkulacija se razlikuje od proizvođača. Čak 90 odsto otpada na sirovinu. Plate, energija, prevoz čine svega 10 odsto cene rolne, na koju treba dodati sve manju zaradu fabrike, PDV i ne malu trgovačku maržu.

"Imamo bojazan da će početi da pada prodaja kvalitetnijeg proizvoda i da će se ići ka jeftinijim papirima. To nije dobro ni za proizvođače, ni za potrašače, niti za trgovce", kaže Femić. 

Mića Đurić, vlasnik fabrike ambalaže u Leštanima ističe da su na svetskom tržištu papir, metal, drvo i plastika poskupeli u odnosu na prošlu godinu. "Jedino što možemo je da manje menjamo cena, da naši dobavljači budu zadovoljni", tvrdi Đurić.

Njegova zarada je ostala ista, ali se računa na mnogo veću osnovicu, pa je papirna ambalaža sve skuplja.

Da li treba praviti zalihe?

Ne pravite zalihe toalet-papira. Kupujte kvalitetniju rolnu, savetuje proizvođač. Ako tražite jeftiniju, njena proizvodnja je skuplja, jer cenu formira kilogram papira u proizvodnji. Jednostavnije rečeno, vrlo brzo će jeftinija i tanja, dostići cenu mnogo bolje rolne.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading