STIŽE POMOĆ OD 400 MILIONA EVRA Zbog ukrajinske krize u junu startuje podrška za firme
Foto: Shutterstock

- Više od 400 miliona evra će biti na raspolaganju, a pomoć je namenjena svim kompanijama koje imaju problema zbog situacije u Ukrajini. Njima je sada omogućeno da direktno kreditima sa garancijom države kroz Garantnu šemu 2 refinansiraju svoje obaveze iz Garantne šeme 1 koja je krenula za vreme kovida- rekao je Popović.

Napomenuo je da će preduzeća imati znatno bolje uslove da prebrode krizu, jer dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina.

-Tehnički, sada kada je usvojeno na vladi, za dve nedelje biće potpisan aneks sa bankama i klijenti će moći da se obrate svojoj banci u kojoj imaju obaveze, kako bi refinansirali ta sredstva već od početka juna- najavio je Popović.

Dodao je da je limit sredstava koje jedno preduzeće može da koristi po ovoj garantnoj šemi propisan Zakonom o drugoj garantnoj šemi i iznosi do tri miliona evra ili 30 odsto obrta firme u 2019. godini.

- Najbitnije je da im se na ovaj način da prostora da ''dišu'' i da u ovom vremenu kada imaju izazove u poslovanju omogući prostor da ih prebrode i da odlože svoje obaveze na duži period, uz najbolje mocguće uslove, s obzirom na garanciju Republike Srbije- rekao je Popović.

Objasnio je da je namera države da pomogne zdrave firme koje su uspele da prebrode kovid krizu i nastave da posluju, a sada su se zbog sukoba u Ukrajini našle u problemu s vraćanjem sredstava iz Garantne šeme broj 1.

- Daje im se prostor da reše probleme sa logistikom, nabavkom materijala za proizvodnju i druge tehničke probleme i to na dosta duži period nego što je to inicijalno bilo koncipirano- naglasio je Popović.

Komentari (0)

Loading