VLADA REPUBLIKE SRBIJE DANAS ODLUČUJE Od sutra nove cene goriva!
Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Vlada Srbije će danas na sednici usvojiti novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata, koja će biti identična postojećoj i važiće do 30. aprila, izjavila je ministarka trgovine Tatjana Matić.

Uredba kojom su na 30 dana ograničene maksimalne maloprodajne cene određenih derivata (dizela i benzina 95) prestaje da važi u ponedeljak 11. aprila.

Matićeva je dodala da je tekst nove uredbe već usaglašen sa ministarstvima energetike, finansija i privrede i spreman za usvajanje na vladi.

Tatjana Matić - Alo! - Vladimir Marković

 

 

Ministarka trgovine nije mogla u ovom trenutku da kaže kako će vlada po tom pitanju postupati nakon 30. aprila.

"Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata, jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti", rekla je Matićeva.

Po sada važećoj uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.

Tatjana Matić - Alo! - Vladimir Marković

 

Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Barel jutros ispod 100 dolara

Tržište nafte beleži pad u odnosu na juče. Vrednost barela nafte na londonskom tržištu od jutros je 102 dolara, za razliku od juče kada je cena barela iznosila 106 dolara po barelu. Cena barela nafte na američkom tržištu iznosi 97 dolara.

Trenutne cene goriva na pumpama u Srbiju su 197 dinara za evrodizel, a benzina BMB 95 premium 175. Nove cene goriva biće ponovo uspostavljene od sutra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading