DRŽAVA DAJE PARE ZA KUPOVINU KUĆE Novac se ne vraća, a ovo su uslovi za konkurs
Blic

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom iznosi 1,2 miliona dinara.

OKO OVOG SRPSKOG SELA SU SE OTIMALE SVETSKE SILE! Imalo je više stanovnika nego London i u njemu su živeli carevi i kraljevi!

Pravo učešća na konkursu imaju supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju propisane uslove za učešće.

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je danas novi javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu 500 seoskih kuća sa okućnicom, za šta je iz budžeta države izdvojeno 500 miliona dinara.

Tim povodom odžana je konferencija u Palati Srbije na kojoj je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao da će se pristigli zahtevi građana rešavati po prispeću, odnosno da će komisija odmah razmatrati pojedinačnu prijavu i odobravati sredstva za kupovinu kuća.

Krkobabić je rekao da je 1,2 miliona dinara maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, te da građani od sutra mogu da se prijave na konkurs, a rok za podnošenje prijave je 1. novembar.

- Sve kuće ispunjavaju utvrđene uslove, nalaze se van gradskih oblasti, u seoskim područjima, zadovoljavaju uslove za život. Ograđene su, imaju priključak za vodu, za napajanje električnom energijom i rešeno pitanje kanalizacije adekvatno tim sredinama - kazao je Krkobabić.

Ministar je ukazao da su prošle godine mladi parovi sa decom pokazali veliko interesovanje za taj program i istakao da očekuje da se takav trend nastavi i sada.

- U prethodnom periodu smo imali porodice sa pet, četiri ili tri člana, imamo i jednu porodicu koja je na čekanju i koja ima 13 članova - rekao je Krkobabić.

Neki od uslova koji moraju podnosioci prijave da ispunjavaju su da su punoletni državljani Srbije, da nemaju navršenih 45 godina, da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina i da nisu u postupku odobravanja kredita za kupovinu i adaptaciju nekretnina, da nisu osuđivani.

Krkobabić je rekao da je procedura takva da ljudi traže kuću u delu Srbije koji im odgovara, nakon čega stupaju u kontakt sa prodavcem kuće, a onda idu u opštinsku upravu gde će zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave izaći na teren, potpisati izjavu da osoba želi da proda kuću, a zatim će lokalna samouprava izvršiti procenu nepokretnosti.

- Prikupljenu dokumentaciju šalju Ministarstvu, nakon čega se odobravaju sredstva - objasnio je Krkobabić.

Novina je da se, kaže Krkobabić, sredstva uplaćuju lokalnoj samoupravi na račun, koja vrši direktno transfer novca prodavcu kuće

u prisustvu osobe kojoj su dodeljena sredstva.

- Imovina kuće se knjiži na onoga kome su odobrena sredstava, a novi deo toga je što se vrši uknjižba založnog prava na tu nepokretnost koja neće moći biti otuđena u narednih 10 godina - navodi Krkobabić.

Istakao je da očekuje da nova Vlada nastavi sa tim projektom i naveo da je razgovarao sa predsednikom Srbije i da postoji snažna politička volja da tako i bude.

- Razgovarao sam i sa predsednikom i postoji snažna politička volja da sredstva iz budžeta budu opredeljena za ovaj projekat - rekao je Krkobabić.

Prijavu za konkurs mogu podneti supružnici/vanbračni parovi, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće na javnom konkursu.

Ekonomista i član komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća Milan Prostran rekao je da program prerasta u dugoročan projekat koji ima za cilj da vrati mlade ljude na sela i da se poljoprivredni resursi, koji su, kaže, zapušteni bolje koriste.

- Na ovom projektu treba istrajati, na njemu trebaju buduće Vlade bar 10-15 godina da rade kako bi se ti resursi koristili - rekao je Prostran.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading