MINISTAR FINANSIJA OBRADOVAO GRAĐANE Stižu pare od države, evo kada počinje isplata
Printscreen

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se za pomoć države od 100 evra prijavilo ukupno 1.019.796 mladih kojima će taj novac biti isplaćen od sutra, u sredu i četvrtak.

"Upravo taj broj govori koliko smo pogodili u metu kada smo definisali ovu vrstu pomoći mladima. Drago mi je da se stvorila jedna lepa stmosfera, što se videlo na isntagramu po reakcijama mladih", rekao je Mali gostujući na TV Prvoj.

Ocenio je da je ekonomski ova pomoć potpuno opravdana, jer se taj novac vraća u ekonomske tokove, što je i bila namera Vlade.

"Mi ćemo do poreza na dodatu vrednost deo tog novca vratiti u budžet, a s druge strane smo u tom delu građana Srbije od 16 do 29 godina koji je za nas veoma važan stvorili jednu dozu optimizma i odgovornosti prema državi, s obzirom na pomoć koju država pruža i pokazali još jednaput snagu naših javnih finansija i da smo tu kada treba pomoći", rekao je Mali.

Pomoć penzionerima

Podsetio je da će 10. februara svim penzionerima biti ispaćena pomoć od 20.000 dinara.


"Nakon dve godine teške ekonomske krize u celom svetu naša država pokazuje svoju snagu, mi novca imamo kao što vidite svako obećnje koje smo dali smo ispunili u dan i u dinar i tako ćemo nastaviti", rekao je ministar finasija.

Istakao je da je u poslednje dve godine isplaćeno 8,7 milijardi evra kao pomoć građanima i privredi.

"Mi smo prošle godine imali stopu rasta našeg BDP-a 7,5 odsto. Republika Srbija je prvi put prva u Evropi po stopi rasta u doba najveće ekonomske krize, pri tome uprkos pomoći koju smo pružili nama je udeo javnog duga u BDP-u 51,4 odsto. Daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto koga se ni daleko veće države ne pridržavaju", naglasio je Mali.

Rekao je da će sutra oko 300.000 mladih dobiti novac, u sredu 350.000 njih, a preostali u četvrtak da ne bi bilo velikog pritiska na banke i Trezor.

Opovrgao je tvrdnje kako se novac deli neselektivno rekavši da je država pozvala da se za pomoć prijave oni kojima je ona potrebana.

"Prolazimo kroz izuzetno teške trenutke pandemije, ekonomske krize i država tereba da bude tu kada građanima treba pomoć", rekao je Mali.

Strane investicije

On je nalgasio da je prošle godine u Srbiju stiglo 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego pre krize.

"Ne samo da smo pokazali koliko smo stabilni i koliko su nam jake javne finansije, nego smo stvorili kredibilitet kod stranih investitora", rekao je ministar Mali.

Naveo je da ni jedan makroekonomski pokazatelj Srbije nije ugrožen, da je država potpuno stabilna i likvidna i da će, ako bude potrebe ponovo pomoći onome kome pomoć bude potrebna.

Fiskalizacija

Mali je pozvao sve obveznike nove fiskalizacije da se prijave za subvencije od 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu, jer je danas poslednji dan za prijavu.

Zamolio je sve obveznike da ne čekaju poslednji trenutak da se prijave za fiskalizaciju, jer je poslednji rok za to 31. april i istako da produženja roka neće biti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading