UVEDENO VANREDNO STANJE Nema novca za plaćanje energenata
EPA/GEORGI LICOVSKI

"Uvođenje vanrednog stanja je neophodno za energetsku bezbednost države, i kako bi svi građani Moldavije bez problema mogli da provedu zimu i imaju gas", izjavila je premijerka Moldavije Natalija Gavrilita, a prenosi agencija Rojters.

Novi režim će trajati 60 dana, i on će, kako naglašava Gavrilita, omogućiti vladi da odloži plaćanje PDV-a za kompaniju “Moldovagaz” i da iz državnog budžeta unapred plati gas za domaćinstva.

Ona je izjavila juče da vlada treba da proširi svoja ovlašćenja u upravljanju energetskim sektorom, odnosno da isporuke gasa industriji preusmeri na domaćinstva i iskoristi budžetska sredstava za plaćanje gasa.

Moldavska vlada je saopštila juče da je ruski “Gasprom” odbio zahtev Moldavije za odlaganje roka plaćanja gasa u januaru i da ta mala bivša sovjetska republika mora da pronađe 63 miliona dolara za snabdevanje gasom.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20-og dana u mesecu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je povodom energetske situacije u Moldaviji juče izjavio da je prodaja ruskog gasa toj zemlji komercijalna stvar između Gasproma i te bivše sovjetske republike, te da je gas isporučivan i da treba da se plati, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading