U PONEDELJAK VAŽAN SASTANAK Šta će biti sa cenom struje od 1. decembra
Foto: Pixabay

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se narednih dana razgovarati o ceni električne energije za privredu, koja će, kako je rekao, morati da bude povoljnija nego na berzi, ali ipak nešto viša nego do sada, kako bi time bili zadovoljni i privrednici, ali da EPS ne bude oštećen.

Istovremeno, predsednik je poručio da cena struje za građane ostaje ista, odnosno da se o eventualnom poskupljenju do sada nije ni razgovaralo.

Na pitanje novinara šta će posle 1. decembra biti sa cenom struje za privredu, Vučić je rekao da već u ponedeljak sledi važan sastanak na tu temu.

On je primetio da povoljnija cena električne energije za privrednike i jeste jedan podstrek za investitore da ulažu kod nas.

- Kod nas su više plate nego u region, ali investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati 62-63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu, ali zato moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa - rekao je Vučić.

Dodao je da su najveći potrošači Železara Smederevo i borski Ziđin, kao najveći, sa kojima je dogovorena cena električne energije, te da se sa drugima razgovara u okvirima koje država može da podnese.

- To znači da cena mora da bude nešto iznad cene koštanja, bez obzira na značaj tih kompanija za Srbiju, da ne bi EPS pravio dodatne gubitke. Gledaćemo da za firme obezbedimo mnogo bolju cenu nego na berzi, ali da bude nešto viša nego danas - rekao je Vučić.

- Sve i da povećamo za neki procenat, opet bi bila najjeftinija u Evropi. Ali, nismo ni razmišljali o tome - poručio je predsednik.

Ponovio je da se povoljnijom cenom struje za privrednike deluje podsticajno na njih, za buduća ulaganja, jer država želi da investitori ostanu ovde, da su im pogoni u našoj zemlji, jer svojim radom doprinose stvaranju većeg BDP-a Srbije.

- Naći ćemo rešenje da budu zadovoljni svi, i EPS i privrednici, to je najvažnije - rekao je Vučić i dodao da i u EPS-u to razumeju.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading