PREMIJERKA SA ŠEFOM MISIJE MMF-a Povećana projekcija privrednog rasta Srbije na 6,5 odsto
TANJUG/ DRAGAN KUJUDZIC

Projekcija rasta BDP za narednu godinu je 4,5 odsto, rekao je Martejn na sastanku u Vladi Srbije i ocenio da se srpska privreda zbog krize izazvane panemijom koronavirusa oporavlja dobrom dinamikom, a da su ekonomski rezultati bolji od očekivanih, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Ana Brnabić je rekla da je juče objavljen, kako je ocenila, pozitivan izveštaj Evropske komisije o Srbiji i naglasila da je u oblasti vladavine prava napravljen napredak, prvi put posle pet godina, da je Srbija na dobrom putu, ali da i dalje ima dosta toga što je potrebno da se uradi.

U narednim danima biće dostavljen Izveštaj o napretku postignutog u primeni nerešenih preporuka Grupi država za borbu protiv korupcije (Greco), rekla je Brnabićeva i dodala da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu akta o promeni Ustava, da se ubrazano radi na reformi pravosuđa, kao i da se smanjuje broj zaostalih predmeta u sudovima.

Premijerka Brnabić je istakla da je u Srbiji dve doze vakcine primilo 52,5 odsto građana i da je neophodno da se poveća stopa vakcinacije kako bi se zdravstvena situacija stabilizovala.

Na stolu su bile i teme o budžetu za narednu godinu i reforma Poreske uprave, kao i sutuacija u energetici.

Premijerka je istakla da je važno što je Srbija sačuvala svoje rezerve gasa i da postoji energetska sigurnost, a da je naša zemlja, u tom smislu, u boljoj situaciji od mnogih zemalja u Evropi i svetu, navodi se u saopštenju.

MMF je prethodne sedmice započeo prvu reviziju novog savetodavnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika" koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine. Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading