ZVANIČNI RAZGOVORI Delegacija Srbije sastala se sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda
Alo/Vladimir Markovic

Razgovori se vode u video formatu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Misija MMF-a trajaće do 22. oktobra i tokom nje će biti razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i realizacija utvrđenih ciljeva ekonomskog programa.

Ovaj novi program saradnje, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je u junu 2021. godine na period od 30 meseci i predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima s MMF-om.

Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Reforme koje su sadržane u programu odražavaju politiku i agendu nosilaca ekonomske politike u Srbiji i uključuju: učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, pobol?šanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju, navodi se u saopštenju NBS.

Komentari (0)

Loading