ŠTA AKO MI SE KASA ZAGLAVI TOKOM TRANSAKCIJE? Milenu sačekala neprijatna situacija u 10 lokala: Ni u jednom nije mogla da plati račun!
Foto: Shutterstock/zhu difeng

Moderno, moderno i samo moderno. Al’ zamalo. Iako plaćanje uz pomoć mobilnog telefona postoji već nekoliko godina, i iako su domaći trgovci koji imaju aparate za kartice dobili uputstva kako ova usluga funkcioniše, pa čak iako svi apeluju da se plaća sa što manje kontakata, neki prodavci jednostavno odbijaju da nauče kako funkcioniše savremena tehnologija.

Bez obzira na to što je ova tehnologija izuzetno jednostavna za korišćenje i što zahteva bukvalno dva klika, neki trgovci, kako kažu, „ne umeju“, dok drugi čak odbijaju da nauče i kažu da „ne mogu sa tim da se bakću“!

ŠTA AKO MI SE KASA ZAGLAVI TOKOM TRANSAKCIJE? Milenu sačekala neprijatna situacija u 10 lokala: Ni u jednom nije mogla da plati račun!

Foto: Pixbay

 

Naša čitateljka Milena Jovanović obratila se redakciji Alo! sa pričom da je juče ujutru provela dva sata lutajući po samom centru Beograda pokušavajući da nađe prodavnicu ili pekaru u kojoj može da plati mobilnim telefonom.

- Zaboravila sam kod kuće i novčanik sa kešom i platnu karticu, jer sam menjala torbu. Pomislila sam da se vratim kući po to, ali setila sam se da uz aplikaciju m-benking postoji opcija plaćanja putem telefona i bila ubeđena da je sve u redu. Već sam isplanirala i doručak i ručak i rođendanski poklon koji treba da kupim, ali me je sačekalo negativno iznenađenje u čak pet prodavnica, tri pekare i dva kafića! - priča ova žena.

Ođe mobilni

U susednoj Crnoj Gori ministarstvo finansija uvelo je novo pravilo po kome kako turisti, tako i domaće stanovništvo ne mora da plati račun ukoliko on ne poseduje QR kod, što mu omogućava da plaća mobilnim telefonom.

Kako objašnjava, svi trgovci imali su različite razloge za neplaćanje računa.

- Prvo mi je žena u mini-marketu rekla da njena kasa ima opciju za plaćanje telefonom, ali ona ne bi smela sada ništa da čačka, jer ima samo tu jednu kasu, pa šta će biti ako se ona zaglavi tokom ove transakcije! Neverovatno! – priča Milena i nastavlja:

ŠTA AKO MI SE KASA ZAGLAVI TOKOM TRANSAKCIJE? Milenu sačekala neprijatna situacija u 10 lokala: Ni u jednom nije mogla da plati račun!

Foto: Printscreen/RTS

 

- U drugoj prodavnici mi kažu da nemaju sistem, u trećoj da im sistem ne radi, u četvrtoj da „ne mogu sa tim da se bakću“, šta god to značilo. U poslednjem marketu radnik se stvarno potrudio, ali on je znao samo jedan sistem plaćanja, kada se telefon prisloni na aparat za kartice, ali moja aplikacija funkcioniše tako da on treba čitačem kodova da očita moj QR-kod na telefonu, ili da ja skeniram kod na tom aparatu. Međutim, on jednostavno nije smeo da uperi onaj čitač ka mom telefonu, iako sam mu čak pokazala uputstvo banke kako se to radi.

Zaborave šifru, pa ne koriste karticu

Istraživanje kompanije „Visa“ pokazalo je da se Srbi najbezbednije osećaju kada plaćaju gotovinom, a razlog je, kažu podaci, u tome što se plaše za bezbednost svojih podataka i svog novca. Naime, oni su rekli da često zaboravljaju PIN kod, broj koji je potrebno ukucati na aparat da bi se odobrilo plaćanje, zbog čega takođe prestaju da koriste karticu.

Iz Udruženja banaka za Alo! kažu da je ovakav vid plaćanja uveden da bi ljudima olakšao trgovinu, a ne da bi im zadavao glavobolje. Zašto se nekima desi suprotno, nikome nije jasno.

ŠTA AKO MI SE KASA ZAGLAVI TOKOM TRANSAKCIJE? Milenu sačekala neprijatna situacija u 10 lokala: Ni u jednom nije mogla da plati račun!

EPA Ida Guldbaek Arentsen

 

- Posebno u vreme pandemije, sve banke koje su članice udruženja apelovale su na svoje korisnike da koriste elektronsko bankarstvo, da što manje dolaze u kontakt sa trgovcima, da ne daju kartice u ruke nekom drugom, već da ih samo prislone, kao i da, što je možda najbolje, samo prislone mobilni telefon, koji svakako već dodiruju. Imamo informacije da neke grupe, a to su pre svega stariji, izbegavaju ovaj način plaćanja. Za njih to i ne čudi, ali čudi za trgovce, koji zbog nedostatka ove usluge verovatno gube klijente - objašnjavaju iz UB.

Trgovci: Nismo dužni da se zračimo

Ekipa Alo! posetila je pomenute trgovce, koji su potvrdili da su tog jutra imali problem sa jednom mušterijom.

- Dnevno nam bude desetak takvih ljudi, ali mislim da zaista nije problem da odu do bankomata i podignu gotovinu i plate normalno. Ne mogu sve te komplikovane procedure da pamtim. Na kraju krajeva, nisam ni dužna da se ovde zračim sa svim tim aparatima zato što su oni neodgovorni i ne nose pare sa sobom - kaže jedna prodavačica.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading