GRAĐANI SRBIJE IMAJU PRAVO NA 4.760 DINARA Evo koji su uslovi i kako možete podići novac
Tanjug

Kompanije NIS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, isplatile su na račune građana 4.760 dinara po osnovu akcija dodeljenih od države.

Novac je dostupan na namenskim računima u "Pošti" ili u drugoj banci, ukoliko su građani i imali takav zahtev.

Ukupno je bilo 24 isplate, od najmanje koja je bila 20 para do najveće 1.279 dinara.

Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova je najavljena za 31. avgust kada ćemo od NIS-a za pet akcija dobiti oko 26 dinara.

Građani vlasnici akcija

Ukoliko danas ili neki drugi dan podignete svojih 4.760 dinara, ostaju vam akcije i mogućnost da i narednih godina dobijate novac od dividende.

Podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u budućnosti.

Evo kako podići novac i trgovati akcijama

Novac se podiže na šalteru u "Pošti zahtevom da podignete novac od dividende po osnovu besplatnih akcija. Jedini dokument koji treba da imate jeste lična karta.

Građani poseduju akcije tri kompanije, pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma. Zatim, akcije Telekoma, ali njima ne možemo trgovati na berzi, što znači da ih ne možemo prodati, kao što je slučaj sa prethodno dve pomenute kompanije.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.080 dinara.

Novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice gubite pravo i na dividendu i na akcije.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading