ODLAZI U ISTORIJU Banke prestaju sa izdavanjem ove kartice, pala odluka
Foto: Shutterstock/ Syda Productions

Do 2033. godine nijedna od Masterkardovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetnu traku, a banke u mnogim regijama, uključujući Evropu, biće u mogućnosti da izdaju kartice bez trake već od 2024. godine.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i širom ostatka Evrope, ali u SAD-u se još uvek koriste magnetne trake, piše Jutarnji List.

Iz Masterkarda tvrde da kartice s čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost.

Magnetna traka razvijena je šezdesetih godina prošlog veka u sklopu IBM-ovog projekta stvaranja ličnih karata za osoblje CIA-e.

Pandemija je, kažu iz Masterkarda, naglasila apetit za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili telefonom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Eksperisanje s biometrijskim sistemima plaćanja nastavlja se - od sistema koji omogućavaju plaćanja pomoću prepoznavanja lica do skenera za dlanove.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading