"OVO UOPŠTE NISMO OČEKIVALI!" Ministar saopštio sjajne vesti, omiljena srpska voćka dostigla rekordnu cenu!
Alo

Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i Čileu, a ministar je nakon obilaska ivanjičkih malinara apelovao na njih da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

"Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi, jer će tako imati mnogo veći rod", rekao je Nedimović za RINU.

Kaže da se u selu Prilike susreo sam sa domaćinom koji je gajio oko 30 ari starih i odmah pored 30 ari novih zasada malina i prihod je na tim drugima bio čak tri puta veći.

Foto: Youtube/Printscreen

 

"Mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je zato je jako važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći za ulaganja u malinjake", izjavio je Nedimović.

Meštanin ivanjičkog sela Brezova Aco Ðokić kaže da su dočekali i to da malina sada košta kao kilogram mesa.

"Konačno je došlo vreme i da se trud nas poljoprivrednika ceni. Znamo da je velika potražnja za našom malinom, čak i Poljaci prethodnih meseci tragaju za našim crvenim zlatom, jer je rod kod njih podbacio. Hladnjačari sada nas zovu i pitaju za voće, a pre je bilo obrnuto. Rod je solidan, ali se nadamo skorijoj kiši kako se plodovi ne bi osušili", rekao je Ðokić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading