POTVRĐENO OD STRANE MINISTARSTVA Izdvojeno skoro 6.000.000 dinara za đake
Foto: Shutterstock

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 28 osnovnih škola u Srbiji za osnivanje i podršku učeničkim zadrugama u vrednosti od 5.800.000 dinara.

Ružić je obišao sajam učeničkih zadruga u dvorištu O.Š. "Lazar Savatić" u Zemunu i poručio da kroz takav vid kreativnosti učenici razvijaju preduzetnički duh, ističući da će se u septembru raspisati još jedan konkurs u vrednosti od četiri miliona dinara.

- Do 2018. godine imali smo 55 učeničkih zadruga, a sada ih imamo 112. Uveren sam da ćemo ispuniti plan da do 2023. imamo nekih 250 učeničkih zadruga i mislim da je to nešto što omogućava deci da zaista prepoznaju što je njihov budući životni poziv - rekao je Ružić novinarima.

Naveo je i da je u prethodnoj i ovoj godini opredeljeno skoro 30 miliona dinara za te potrebe.

O.Š. "IV kraljevački bataljon" iz Kraljeva potpisala je drugi ugovor sa Ministarstvom prosvete za učeničke zadruge, a direktorka Marina Vučinić ističe da se zahvaljujući tome razvija preduzetnički duh i finansijska pismenost kod učenika.

- Sredstva ćemo koristiti za nabavku nove opreme. Ðačka zadruga omogućila je da realizujemo učeničke ideje, a deo novca se ulaže i u humanitarne aktivnosti, tako da je dobrobit od zadruga zaista veliki - naglasila je Vučinić.

Učenička zadruga O.Š. "Nadežda Petrović" iz Velike Plane broji 160 članova, a učenici su raspoređeni u tri sekcije - dečje stavaralaštvo, izrada nakita koja je osnovna delatnost i distribucija udžbenika.

Direktorka te škole Vesna Ilić rekla je za Tanjug da im je Ministarstvo prošle godine dodelilo 300.000 dinara, dok je ove godine opredeljeno 150.000.

- Najviše je dato za repromaterijal i na taj način pomažemo učenicima koji su slabijeg materijalnog stanja - navela je Ilić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading