SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE Kako i kada građani mogu očekivati potpisivanje ugovora?
Rina

Ugovori o subvencijama za zamenu stolarije biće potpisani sledeće sedmice, najavljeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. Jedan od dva poziva za učešće u projektu biće upućen kompanijama koje će raditi zamenu stolarije, a da ne bi bilo nerealnih cena, biće određena maksimalna.

Ugovore će potpisati Ministarstvo rudarstva i eneregtike i lokalne samouprave.

Navedeno je da ne postoji opština koja se nije javila na konkurs za subvencije za zamenu stolarije, a njih 66 će potpisati ugovore i raspisati dva poziva za učešće u projektu.

- Jedan poziv je kompanijama koje će raditi zamenu stolarije, a da ne bi bilo nerealnih cena biće određena maksimalna. Lokalne samouprave će javno saopštiti koje su to kompanije, a istovremeno će raspisati i poziv zainteresovanim građanima. Prve ugovore sa građanima očekujemo u avgustu - naglasila je ministarka rudarstva i energetike.

Foto: Alo!

 

Ona je dodala da će u septembru ministarstvo, ponovo, raspisati poziv lokalnim samoupravama za nastavak programa i da će 50 odsto sredstava obezbediti država.

Javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike bio je otvoren do 21. maja, a opštine su morale da se opredele šta će, konkretno, od ponuđenih mera zajedno sa državom finansirati, da li zamenu dotrajale stolarije, ili ugradnju termoizolacije i nabavku kotlova za grejanje koji neće koristiti ugalj. Ako, na primer se prijavi samo za subvencije za zamenu stolarije, građani te opštine neće moći da računaju na subvencije za zamenu kotlova na ugalj, na primer.

Ako se opština ni ne prijavi - nema ni subvencija.

Čak i kada se opština prijavi za sve ponuđene opcije - to nije garancija da će svi njeni zainteresovani građani moći da dobiju "pokriće" za 50 odsto svog ulaganja. Opštine će, naime, praviti rang-liste prijavljenih građana, na osnovu kojih će se subvencije odobravati.

Novac neće biti uplaćivan direktno građanima - već preduzećima koje će izabrati svaka opština na osnovu prethodno upućenog javnog poziva, a građani koji žele ove godine da konkurišu za subvencije moraće, po svemu sudeći, da spreme gotovinu. Jer eventualno plaćanje na rate putem kredita očekuje se tokom iduće godine.

 

Komentari (0)

Loading