Ministar Mali o svim novinama i državnoj pomoći: Krenula isplata nezaposlenima, a od 16. juna stiže i 3.000 za vakcinisane
Printscreen

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas biti uplaćena pomoć od 60 evra nezaposlenim građanima, koji su zaključno sa 15. aprilom bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Mi naša obećanja ispunjavamo u dan i u dinar. Svakome ko je bio na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje biće otvoren namenski račun u banci Poštanska štedionica na koji će mu biti uplaćeno 60 evra - objasnio je Mali.

On je gostujući na TV Prva istakao da će 16. juna biti uplaćena i pomoć od 3.000 dinara za sve penzionere koji su vakcinisani do 31. maja. Mali je podsetio da penzioneri nisu trebali da se prijavljuju za tu meru podrške.

- Pomoć se odnosi na one koji su primili bar jednu dozu vakcine. Do 15. juna je rok za prijavu za ovaj vid podrške vakcinisanim građanima, i ovu priliku koristim da pozovem one koji se nisu prijavili da to učine. Prema podacima od jutros, do sada se prijavilo milion i 350 hiljada građana, a penzionera koji su imali bar jednu dozu vakcine ima milion. Isplata za ostale građene počinje 17. juna - precizirao je Mali.

Ministar Mali o svim novinama i državnoj pomoći: Krenula isplata nezaposlenima, a od 16. juna stiže i 3.000 za vakcinisane

Printscreen

 

Napomenuo je da novac ne treba da bude jedini motiv za vakcinaciju.

- Kada god da se vakcinišete, to radite zbog sebe, zbog zdravlja vaših starijih, vaše dece. Tako da sa te strane, ovo je bila naša želja da pomognemo i da podstaknemo ljude da se vakcinišu i iskoriste mogućnost izbora između četiri vakcine - naveo je on.

Ministar Mali je podsetio da je ove godine isplaćeno i tri puta po 50 odsto minimalne zarade privredi.

- Svi zaposleni, uključujući mikro, mala, srednja, velika preduzeća, kao i preduzetnike, dobili su ukupno po 45.000 dinara. To je pomoć koja je osmišljena da se ublaže negativne posledice virusa korona. Prošle godine uplatili smo tri pune minimalne zarade, kao i dva puta po 60 odsto. Obezbedili smo i dodatnu minimalnu zaradu za turističke vodiče, agencije, ugostitelje, za sve koji su bili dodatno ugroženi tokom pandemije - istakao je on.

Objasnio je da je taj vid pomoći posebno uticao na stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila devet odsto, a pre pandemije 10,4 procenata.

Mali čestitao Đokoviću

Ministar je čestitao Novaku Đokoviću osvajanje pehara na Rolan Garosu i istakao da građani podjednako treba da budu ponosni i na sportske i na ekonomske uspehe.

Ministar Mali o svim novinama i državnoj pomoći: Krenula isplata nezaposlenima, a od 16. juna stiže i 3.000 za vakcinisane

EPA

 

- Srbija u poslednjih godinu i po dana, uprkos pandemiji virusa korona pravi, osim uspeha u sportu, i uspehe u vakcinaciji, zdravstvu, a takođe i u ekonomiji. Mislim da na to treba da budemo posebno ponosni - rekao je Mali.

Prošle godine država izdvojila 2 paketa pomoći

Podsetio je da je prošle godine država izdvojila novac za dva paketa pomoći, što je dalo rezultat.

- Nama je pad BDP-a prošle godine bio -1 odsto, jedan od najmanjih u Evropi. Ove godine uspevamo i u masovnoj vakcinaciji i po pitanju stope rasta naše ekonomije. Sada sa ovim trećim paketom pomoći želimo da poguramo našu ekonomiju još više napred. Podsetiću, u prvom kvartalu ove godine stopa rasta naše ekonomije je bila 1,7 odsto i mi smo među najboljih pet ekonomija u Evropi trenutno - ocenio je on.

Mali je rekao da i Srbija i međunarodne finansijske institucije očekuju rast ekonomije do kraja godine veći od 6 odsto, između ostalog zahvaljujući i trećem paketu pomoći građanima i privredi.

- To znači da ćemo imati prostora za još više investicija u auto-puteve, u škole, bolnice. Otvara nam se prostor i za povećanje plata i penzija. Podizanje životnog standarda je primarni cilj Vlade Republike Srbije - naveo je on.

Novi sistem fiskalizacije u Srbiji

Ministar se osvrnuo i na novi sistem fiskalizacije u Srbiji.

- Proces fiskalizacije je za nas veoma važan i on će na neki način promeniti način funkcionisanja naše privrede, zajedno sa e-fakturama. Naime, to treba da dodatno doprinese konkurentnosti i razvoju naše privrede. Način fiskalizacije poslednji put se promenio pre 15 godina, a imajući u vidu digitalizaciju, promene načina poslovanja, sada je pravo vreme da idemo i korak ispred sveta - rekao je on.

Napomenuo je da će novi sistem fiskalizacije biti u primeni od 1. januara sledeće godine.

- Uskoro ću imati sastanak sa proizvođačima opreme, kao i sa proizvođačima softvera. Za njih je važno da će proces biti u potpunosti otvoren, a svako od njih, ko god napravi dobar uređaj, imaće mogućnost da ih plasira na tržištu Srbije. Nama je cilj da podstaknemo tu granu industrije - objasnio je Mali.

Ministar Mali o svim novinama i državnoj pomoći: Krenula isplata nezaposlenima, a od 16. juna stiže i 3.000 za vakcinisane

Foto: Shutterstock/zhu difeng

 

Naveo je da taj sistem uvodi novine, te da će biti omogućeno praćenje podataka u stvarnom vremenu, odnosno biće uspostavljena direktna komunikacija između tih uređaja, kasa i Poreske uprave.

- Svaki račun imaće QR kod i moći ćete da ga skenirate na mobilnom telefonu, da proverite da li je ispravan. U istom trenutku, sekundi, te informacije će biti i u bazi podataka Poreske uprave. Za privrednike koji sada imaju fiskalne isečke, papire, je važno da znaju da toga neće biti, jer sve će biti digitalno, automatizovano. Na duži rok, ovime privreda dobija mnogo - rekao je on.

Rekao je da je proces fiskalizacije posebno značajan za suzbijanje sive ekonomije.

- Važno je da građani uzimaju fiskalne račune, a biće omogućeno da se ode i korak dalje. Ako želimo uređenu i zdravu Srbiju, moramo da se borimo protiv sive ekonomije, da se izdaju i uzimaju fiskalni računi. Građani znaju da onaj ko ne izda fiskalni račun samo sebi stavlja novac u džep, a time gube svi - zaključio je Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading