"SAMO DA ZAVRŠI FAKULTET" Nekada su fakulteti bili put do dobre zarade, danas mogu da budu velika zamka!
EPA

U Srbiji i dalje vlada mišljenje da je najbolji put do dobre plate i lagodnog života preko fakultetske diplome. Iako je to pravilo bilo tačno decenijama, danas je sve manje dobrih argumenata za završavanje visokih škola.

U velikom istraživanju otkriveno je više razloga za degradaciju fakulteta.

Nema poboljšanja u veštinama kritičkog mišljenja

Rezultati testa "College Learning Assessment Plus (CLA +)" pokazali su zabrinjavajucće rezultate, a sproveden je na preko 200 koledža širom Amerike.

"U više od polovine škola, najmanje trećina starijih studenata nije bila u stanju da iznese kohezivan argument, da proceni kvalitet dokaza u dokumentu ili da protumači podatke u tabeli", navodi se u studiji.

Da sve bude još gore, ishodi su bili najgori u velikim vodećim školama.

EPA

 

"Na nekim od najprestižnijih vodećih univerziteta, rezultati ispitivanja pokazuju da prosečan diplomac pokazuje malo ili nimalo poboljšanja u kritičkom razmišljanju tokom četiri godine studija", navodi se.

Rezultati CLA + testa tako su pokazali da mnogi studenti zapravo ne uče dragocene veštine na fakultetu, koje bi im pomogle u budućem radnom angažmanu.

Kako ovi diplomci ulaze u radnu snagu i otkrivaju da nemaju potrebne veštine za poslove koje obavljaju, poslodavci sve manje žele da ih zadrže u radnom odnosu.

Zanatske škole i samoobrazovanje nude sve bolje životne prilike

Oni koji napuštaju fakultete sve se bolje snalaze, rušeći dosadašnje stereotipe. Pojedini mladi ljudi potpuno preskaču fakultet kako bi nastavili svoje poslovne ideje.

Mnogi takođe biraju zanatske škole, za koje je potrebno manje vremena i novca, a sa kojima diplomci dobijaju određene korisne veštine. Maturanti zanatskih škola dolaze pripremljeni za industriju u koju ulaze, gde mogu da zarade mnogo veće plate od mnogih visokoobrazovanih ljudi.

Foto: Shutterstock

 

Trend je daleko više izražen na zapadu, zbog čega su mnogi sociolozi, psiholozi i pedagozi izrazili zabrinutost.

Tako je sve više softverskih inžinjera, medicinara ili pravnika završilo na zanatskim ili uslužnim poslovima, koji su daleko plaćeniji od struka za koje su se školovali.

Školarine se povećavaju, buduće zarade sve manje

Uočene su i finansijske posledice ovih trendova. Iako su školarine sve skuplje, potencijalna zarada svršenih studenata ne ide u korak. Mnogo je varijacija između fakulteta i smerova, ali sveukupni trend je da visokoobrazovani zarađuju sve manje.

Na zapadu se studenti često zadužuju da bi otplatili skupe studije. Iako u Srbiji to nije čest slučaj, cene školarina i ovde su u porastu.

Ono što dodatno brine je da, čak i kada završe prestižne škole, visokoobrazovani danas ne zarađuju jednako ili više od ostalih. Naprotiv, sve češće je realna slika da su njihova primanja manje od onih koji nisu "gubili vreme" na završavanje studija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading