novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Neke od njih podigle su cene proizvoda, dok su druge pribegle nepopularnoj meri – uvele su dodatnu naplatu za sečenje hleba na licu mesta.

U poslednjih nekoliko godina, veliki broj nemačkih pekara našao se u finansijskim problemima. Neki su morali da zatvore svoje radnje, dok su drugi pokušali da nadoknade gubitke uvodeći nadoknade za usluge koje su ranije bile besplatne.

Pekara

Foto:Shutterstock

 

Sečenje hleba više nije besplatno

Hleb je deo svakodnevice u Nemačkoj, a mašinsko sečenje hleba na licu mesta bila je uobičajena i praktična praksa. Međutim, sve je više pekara koje ovu uslugu sada dodatno naplaćuju – od 10 do 20 centi po vekni.

Kupci su iznenađeni jer su godinama tu uslugu dobijali bez dodatnih troškova. Iako se nadoplata ne primenjuje svuda, sve više pekara u različitim nemačkim pokrajinama odlučuje se na ovaj korak.

domaći hleb

Foto: Shutterstock

 

Zašto se uvodi naplata za sečenje hleba?

Pekari navode da su visoki troškovi energije, održavanja mašina i zamene noževa razlog za uvođenje naplate. Iako se za mnoge potrošače čini nepravednim da plaćaju nešto što je do juče bilo uključeno u cenu, pekari tvrde da je to jedini način da opstanu.

Dobra vest je da se u nekim pekarama i dalje hleb seče besplatno, ali kupci sada moraju da obrate pažnju – da li će ih na kasi dočekati dodatna stavka na računu, piše Fenix-magazin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading