Goran Vesić
Alo!
Goran Vesić

Alo!

Goran Vesić, Foto: Alo!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da grad preduzima konkretne korake za povećanje mobilnosti i da su u planu još neke mere za unapređenje pešačkog i biciklističkog saobraćaja.

Vesić je na konferenciji za novinare u Starom dvoru, koja je upriličena povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, rekao da Beograd ima čime da se pohvali kada je reč o mobilnosti i davanju prednosti pešačkom i biciklističkom saobraćaju.

Kako prenosi Beoinfo, konferenciji su prisustvovali i gradski urbanista Marko Stojčić, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Sakis Hourdas i predstavnica UNDP Tatjana Strahinjić Nikolić.

- Grad Beograd poslednjih pet godina preduzima korake koji treba da dovedu do toga da budemo grad okrenut zdravom životu, pešačkom i biciklističkom saobraćaju. Pre nekoliko godina doneli smo odluku u Skupštini grada da naši urbanistički planovi budu urađeni tako da se prednost daje biciklističkom i pešačkom saobraćaju u odnosu na automobilski. Ta naša borba nije laka, ali mislim da je posle četiri godine uspešna - naveo je Vesić.

On je najavio da će do kraja sledeće sedmice biti iscrtana biciklistička staza koja će povezati Kalemegdan i Narodno pozorište.

Prema njegovim rečima, u poslednje četiri godine urađeno je 28.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada i po tome je Beograd jedan od gradova koji je uradio najviše novih pešačkih zona u tom periodu u Evropi.

- Kod nas je to najuži centar grada, Obilićev, Kosančićev i Topličin venac, ulice Vuka Karadžića, srednji deo Kralja Petra, Cara Lazara, Zmaj Jovina, Maršala Birjuzova, centar Zemuna - trg u Zemunu. U tom smislu, možemo da se pohvalimo da smo napravili ogroman iskorak da makar centar Beograda ima svoju pešačku zonu i to se pokazalo da se ljudima sviđa. Nedavno smo u pešačkoj zoni uveli ''Vrabac servis''. To je ekološko vozilo koje saobraća pešačkom zonom i način na koji su ga prihvatili domaći i strani turisti govori da smo bili u pravu - kazao je Vesić.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA BEOGRAĐANE Objavljeno je kada će biti završena zamena kocki na kolovozu oko Trga Repubike (FOTO)

Osim toga, dodao je, u Beogradu je u toku tender za javne bicikle i u narednih nekoliko meseci će u gradu biti kompanija s kojom će sarađivati kroz proces javno-privatnog partnerstva.

- Imaćemo 900 javnih bicikala na 150 stanica i to će biti veliki iskorak jer smatramo da je važno da omogućimo da što veći broj građana koristi biciklistički saobraćaj. U ovom trenutku imamo gotovo 1.000 javnih bicikala u našim garažama i otvorenim parkiralištima. Iskorišćenost tih bicikala je preko 90 procenata. Zbog toga moramo da se bavimo biciklističkim stazama. U poslednjih nekoliko godina smo uradili oko deset kilometara biciklističkih staza. Nakon promene kocki na Trgu Republike, biće omogućemo biciklistima da koriste taj prostor, što je i jedan od razloga zašto smo dali nalog da se to uradi, jer je neko napravio projekat u kojem nije vodio računa o biciklističkom i motociklističkom saobraćaju i doveo u situaciju da oni ne mogu da koriste taj kolovoz - pojasnio je zamenhik gradonačlenika.

Kako je naveo, plan je da se u naredne četiri godine uradi skoro 120 kilometara biciklističkih staza.

Vesić je upozorio da se u poslednje tri godine u Beogradu svakog meseca registruje oko 4.000 novih automobila, odnosno oko 50.000 godišnje, što je porast između šest i sedam odsto na godišnjem novou.

VESIĆ OBIŠAO VELIKO RATNO OSTRVO! Prvi put u istoriji Beograda usvojen veliki plan

- Već smo došli do toga da na jednu porodicu imamo 1,7 automobila, a naša infrastruktura nije takva da može da primi toliko vozila. Zbog toga se okrećemo alternativnim vidovima prevoza jer postoje delovi grada u kojima - rekao je Vesić.

Gradski urbanista Marko Stojčić je rekao da sve aktivnosti koje se ovim povodom organizuju u Beogradu imaju glavni element činjenicu da svaki od projekata u određenoj meri mora da podigne nivo usluge koja podrazumeva pešačenje i bicikliranje.

- Osnovni projekat koji će nas dovesti do cilja jeste Plan održive urbane mobilnosti. Na prethodnoj sednici Skupštine grada doneli smo odluku o izradi novog Generalnog urbanističkog plana, a jedan od sastavnih delova će biti i plan održive urbane mobilnosti - rekao je Stojčić.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović podsetio je da se u Srbiji obeležava Evropska nedelja mobilnosti od 2002. godine i najavio da će Grad Beograd ove godine aplicirati za nagradu u kategoriji izrade planova održive urbane mobilnosti.

Od ranog jutra radovi na Trgu republike!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 14.09.2019. 12:15 Vesić je u petak naložio izvođaču radova da ispravi greške u roku od 35 do 40 dana.

- Tokom Evropske nedelje mobilnosti, od 16. do 22. septembra, svaki dan će biti obeležen nekom aktivnošću u skladu sa ovogodišnjim sloganom ''Pešačimo zajedno''. Tokom kampanje biće promovisane nove zone oko beogradskih škola. Akcija je usmerena na bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju s ciljem da se svaka osnovna škola na teritoriji prestonice obezbedi horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom - rekao je Rafailović.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Sakis Hourdas ponovio je da se danas 18. put obeležava Evropska nedelja mobilnosti, pod sloganom "Pešačimo zajedno”.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista