Trg Republike
Alo.rs
Trg Republike

Alo.rs

Trg Republike, Foto: Alo.rs

Zamena kocki na kolovozu oko Trga Repubike biće završena do novembra, a to će omogućiti normalno funkcionisanje biciklističkog i motociklištičkog saobraćaja u gradu, izjavio je danas gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Pročitajte još:

On ističe da grad Beograd neće snositi nikakve troškove zbog dodatnih radova i da se ispostavilo da se biciklistički i motociklistički saobraćaj otežano odvija zbog lomljenja kocke koja je ugrađena na Trgu.

- S obzirom na to da je namera grada Beograda da poštuje i promoviše principe urbane mobilnosti koji se zasnivaju na što većem korišćenju javnog prevoza, što manje učešće putničkih automobila u saobraćaju, što više bicikala i pešačenja, naša namera je da biciklističke staze obezbedimo, odnosno da im se omogući pristup do samog trga i vožnja na Trgu - rekao je Rafailović.

Trg Republike

Alo.rs

Trg Republike, Foto: Alo.rs

On je ukazao da će tokom sledeće nedelje Beograd, kao većina evropskih i svetskih metropola, obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti različitim aktivnostima.

To podrazumeva da se promoviše vožnja javnim prevozom, biciklizam, pešačenje, odnosno što manja upotreba putničkih automobila.

Trg Republike

Alo.rs

Trg Republike, Foto: Alo.rs

Tokom naredne nedelje biće obeležena biciklistička staza od Kalemegdana do Vasine ulice, čime će se obezbediti pristup biciklistima do Trga Republike posebnom sabraćajnom trakom.

Početak aktivnosti u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti biće najavljen na konferenciji u utorak, a u sredu će biti održana promocija servisa "Vrabac" i pešaške zone u centru.

Trg Republike

Alo.rs

Trg Republike, Foto: Alo.rs

- U četvrtak će biti održana radionica u Skupštini grada na kojoj će biti promovisana izrada Studije urbane mobilnosti za grad Beograd koja je od velikog značaja za naš dalji rad i predstavlja dalju smernicu u aktivnostima i daljim pravcima razvoja sabraćajnog šitema u gradu - ističe Rafailović.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete