Goran Vesić
Alo!/Vladimir Marković
Goran Vesić

Alo!/Vladimir Marković

Goran Vesić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vesić je novinarima ispred zgrade Prvog osnovnog suda, posle odlaganja suđenja po tužbi lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, rekao da ga je bivši gradonačelnik tužio, jer je 2017. godine u jednoj emisiji izjavio da je Đilas uništio grad dok je vladao Beogradom i da se na toj funkciji enormno obogatio.

Vesić je kao argumente za svoju tvrdnju, između ostalog, naveo da su u 2019. prihodi gradskih preduzeća povećani za 28 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik.

Pročitajte još:

 

"Gubitak javnih preduzeća je 2013. iznosio 495 miliona dinara, dok će ove godine njihova dobiti iznositi 4,8 milijardi dinara. To znači da je razlika 5,3 milijardi dinara ili oko 44 miliona evra, a za pet godina to bi značilo 220 miliona evra i da je to gubitak koji je napravio u javnim preduzećima", rekao je Vesić.

Dodao je da je u 2019. godini planirano povećanje investicija za više od 4,8 puta u odnosu na 2013. godinu što, kaže, pokazuje kako danas posluju javna preduzeća.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

Kako je rekao, doneo je i dokaze o tome kako se Đilas obogatio i naglasio da to nisu njegove ''privatne opservacije'' već zvanični podaci Agencije za privredne registre (APR) o Đilasovim kompanijama.

Vesić je novinarima pokazao grafikone koji pokazuju kako su poslovale najveće Đilasove kompanije od 2000. do 2003. godine i kako njihovi prihodi rastu od njegovog ulaska u politiku.

"To je za mene više nego jasan dokaz o tome šta je Đilas radio dok je bio na vlasti u Beogradu. Ne može da se smatra klevetom, ako na osnovu završnih računa pokažem da je ukupan prihod njegovih kompanija između 2000. i 2003. godine iznosio jedan odsto ukupnog prihoda između 2004. i 2007. godine", naveo je Vesić.

Ukazao je i na to da je Ministarstvo finansija, u vreme vlade Mirka Cvetkovića, upozoravalo Đilasa da prezadužuje Beograd i da o tome postoji nekoliko zvaničnih dopisa Ministarstva koje je, kaže, takođe podneo sudu.

Vesić se pozvao i na zvaničan izveštaj američke agencije "Mudis" da je zaduženje Đilasa kao gradonačelnika iznosilo 78 odsto ukupnih prihoda i istakao da će ove godine, prema procenama te agencije, iznositi oko 37 odsto.

Dragan Đilas

Alo!/ Masanori Jošida

Dragan Đilas, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Vesić je kazao da je u podnesku naveo i da je bivši gradonačelnik isplatio 14 miliona evra firmi koja je bila angažovana na izgradnji mosta na Adi samo zato što je most, kako kaže, završen nekoliko dana pre roka.

Naveo je i da je podneo niz dokaza o tome kako je prodata Đilasova zgrada na Novom Beogradu što je nazvao "vrlo zanimljivom transakcijom između Đilasa i Šolaka.

Vesić je kazao da je Đilas u svojim poslovnim knjigama iz 2016. godine zaveo da je investiciona vrednost zgrade 242 miliona dinara, dok je 2017. godine, kada je prodao zgradu Šolaku, zgrada procenjena na 611 miliona dinara.

"Kako je za godinu dana vrednost zgrade mogla da poraste 369 miliona dinara. Vrednost nekretnina jeste porasla, ali nije mogla toliko puta. Zgrada je prodata za tri miliona evra više i očigledno plaćena na početku predizborne kampanje Đilasa", rekao je Vesić.

Naglasio je da nema ništa lično protiv Đilasa, niti želi da vređa njega niti bilo koga drugog, ali da Đilas kao političar i javna ličnost mora da trpi više kritika od ostalih.

"I ja svakodnevno trpim kritike, optužuju me i javne ličnosti i oni koji to nisu, za stvari sa kojima nemam nikave veze, pa ih ne tužim i ne idem po sudovima kao Đilas. On nije tužio samo mene, već i nekoliko novinara, što je za mene neverovatno. Nikada nisam tužio nijednog novinara, iako je bilo tekstova koji nisu bili na mestu", naglasio je Vesić.

Naveo je da kao Đilasov politički protivnik ima pravo da upozori građane šta bi se desilo sa Beogradom kad bi Đilas ponovo došao na vlast.

"To sam izrekao u trenutku kada se kandidovao za gradonačelnika Beograda. Moje pravo i obaveza je da upozorim građane kako je izgledala njegova vlast i kako bi to izgledalo da je ponovo izabran za gradonačelnika", naveo je Vesić.

Smatra da je sud pravo mesto gde treba da se priča o Đilasu i kaže da mu je drago što ima priliku da na sudu iznese sve dokaze.

"Spreman sam da se suočim sa Đilasom i radujem se ovim suđenjima, jer je to prilika da Đilas na sudu objasni šta je radio", naglasio je Vesić i dodao je da je u interesu svih da mediji prisustvuju suđenju.

"Ono što će se pričati na ovom ročištu je tema za medije, a ne samo za građane. Nadamo se da će sledeći put svi novinari moći da izveštavaju sa suđenja, da čuju argumente i sami zaključe šta se dešava", rekao je Vesić.