Beograd na vodi
Instagram/Printscreen/Siniša Mal
Beograd na vodi

Instagram/Printscreen/Siniša Mal

Beograd na vodi, Foto: Instagram/Printscreen/Siniša Mali

- List NIN ne prestaje da iznosi laži o najvećem gradskom projektu Beograd na vodi, pokazujući da odavno više nisu novine već običan politički pamflet čije urednike istina ne interesuje - napisao je na fejsbuku zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Nikada nisam pročitao veću glupost od tvrdnje NIN-a da je država naterala Direkciju za izgradnju Beograda da odobri firmi Beograd na vodi dugoročni kredit od 98 milione evra!? Novinar čak ne zna kako se zove gradska direkcija o kojoj piše. Njeno ime je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.

To je manje važno, ali pokazuje kako je NIN površan i zlonameran. Mnogo je važnije da Direkcija nikada, od kako postoji, a to je skoro pola veka, nije odobrila nikome kredit. Nije ni mogla jer kredite odobravaju banke, a Direkcija nije banka. Ova tvrdnja je takva glupost ravna onoj da je zemlja ravna ploča. Svi koji grade u Beogradu, pa i kompanija Beograd na vodi, imaju obavezu da plate doprinos za uređenje građevinskog zemljišta. Ovaj doprinos može da se plati u novcu ili izgradnjom nedostajeće javne infrastrukture koja postaje vlasništvo grada.

Da li bi voleli da živite na Beogradu na vodi?

 

Кompanija Beograd na vodi svoju obavezu Beogradu plaća izgradnjom nedostajuće javne infrastrukture koju grad Beograd izabere. Do sada su uredili Sava promenadu odnosno Savski kej, Bulevar Vudro Vilsona i okolne ulice kao što su Hercegovačka i Ulica Nikolaja Кravcova, Savski park, energetske objekte i trafo stanice. U ovom trenutku uređuju Savski trg i grade najveću kanalizacionu crpnu stanicu u Beogradu. Svi ovi objekti su vlasništvo Skupštine grada Beograda ili će to postati kada budu izgrađeni. Vrednost javne infrastrukture koju je izgradio Beograd na vodi iznosi za sada 98 miliona evra. Proces preuzimanja ove javne infrastrukture u vlasništvo Grada Beograda je u završnoj fazi. Кada bude završen gradska imovina će biti bogatija za 98 miliona evra, a Beograd na vodi izbrisaće ovu obavezu iz svojih knjiga. To je objašnjenje za glupost koju je NIN napisao.

NIN je slagao kada je rekao da je Beograd na vodi oslobođen doprinosa za plaćanje građevinskog zemljišta što je potpuna laž i još jedna glupost. Niko ne može da bude oslobođen plaćanja doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Samo što su oni obavezu plaćanja doprinosa proglasili nepostojećim kreditom što govori o potpunom neznanju i diletantizam.

Nažalost, onim koji uređuju NIN kao i njihovim političkim pokroviteljima odgovara da šire laži. Žao mi je što je nekada ugledni nedeljnik, njegov urednik Ćulibrk pretvorio u politički oglasnik u kome se pišu laži, vređaju ljudi ili preti ubistvom kao što je to bio slučaj sa naslovnom stranom na kojoj je snajper uperen u grudi Predsednika Republike. Nažalost, to su postale novine u kojima ni datum nije tačan. Spreman sam da ubuduće ponudim nagradu od 1.000 dinara svakome ko pročita jednu istinitu informaciju u NIN-u.