Bata Živojinović
Foto: Youtube/printscreen
Bata Živojinović

Foto: Youtube/printscreen

Bata Živojinović, Foto: Foto: Youtube/printscreen

Grad Beograd će finansirati obnovu spomen-tabli glumcu Velimiru Bati Živojinoviću na Vračaru, a zajedno sa kompanijom Novosti nove table piscima Slobodanu Seleniću i Antoniju Isakoviću, kao i slikaru Mići Popoviću na Studentskom trgu na Starom Gradu, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Posle razgovora sa predsednicima gradskih opština Vračar i Stari Grad, dr Milanom Nedeljkovićem i Radoslavom Marjanovićem, Vesić je naveo da će postavljanje spomen tabli obezbediti te dve gradske opštine.

Istakao je da se nada da će, zajedno sa ministarstvima kulture i pravde, biti pronađen zakonski način da se ubuduće skrnavljenje spomenika kažnjava oštrije.

"Nažalost, danas kada lopovi i budu uhapšeni oni na sudu prođu sa minimalnim kaznama ili budu oslobođeni zbog male ''ekonomske'' vrednosti table ili spomenika. Vreme je da se vrednuje i kulturna vrednost i da oni koji je uništavaju budu kažnjeni", napisao je Vesić na Fejsbuku.

Da li treba oštrije kažnjavati vandalizme?

 

On je uništavanje spomen-ploče Bate Živojinovića nazvao skandaloznim i podsetio da je na teriroriji opština Vračar i Stari grad poslednjih godina uništeno više spomen tabli, od one koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću, do onih posvećenih piscima Slobodanu Seleniću i Antoniju Isakoviću i slikaru Mići Popoviću, koje je svojevremeno zajedno sa gradom postavila kompanija Novosti.

Posebno je istakao da je pre nekoliko godina drugi put bila uništena statua devojčice Milice Rakić, ubijene u NATO agresiji, u Tašmajdanskom parku, kao i da je nakon što je statua obnovljena zajedničkim radom grada Beograda i kompanije Novosti, postavljen alarm kako bi bila sačuvana od lopova.

"Ne mogu da verujem da postoje ljudi koji su spremni da oskrnave i ukradu statuu ubijenoj devojčici", istakao je Vesić.