Ploča ispod Pobednika
twitter.com/Pobednik

 

* Ispod Pobednika pronađena ploča

* Na njoj ćirilicom piše posveta

* Kamen će biti očišćen i sačuvan

Prilikom spuštanja skulpture na Kalemegdanu niko nije mogao da pretpostavi šta ćemo sve naknadno saznati putem Twitter naloga Pobednik, kao što je, na primer, informacija da je spomenik u mnogo gorem stanju nego što se očekivalo.

Korozija je potpuno zahvatila čelične profile pa se isti mogu lomiti rukom, a čelične sajle u skulpturi su popucale, tako da se držao samo preko devet oštećenih šrafova i betona, pišu na ovom profilu.

Dok su skidali "Pobednika" sa postolja na društvenim mrežama osvanuli su bolesni komentari!

AUTOR: A. I. DATUM I VREME: 12.10.2019. 09:07 Zaštitni znak Beograda, čuveni „Pobednik", u četvrtak je uz direktan prenos privremeno skinut sa postolja i prebačen u Smederevo, gde će biti restauriran.

 I tu naravno, nije kraj. Jedan skriveni deo simbola Beograda otkrio je obrise davno zaboravljene ljubavne priče, koju je, nažalost, nemoguće sastaviti od početka do kraja.

Naime, posle demontaže je ustanovljeno da je u kameno postolje na kom stoji Pobednik ugrađen deo jednog nadgrobnog spomenika. Na njemu ćirilicom piše: "S T A...S KOJOM J...U BRAKU 18..."

Na Beogradskoj tvrđavi je kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste spolije - kameni blokovi koji su prvobitno imali drugu funkciju, ali ovaj detalj na postamentu Pobednika je bio iznenađenje za sve.

Pobednik, Foto: Grad Beograd

Priču o tom braku i onima koji su počivali pod ovim nadgrobnim spomenikom ne znamo, ali nije teško napraviti neki svoj film u kojem ljubav ovog para opstaje kao najveći pobednik. Na Kalemegdanu su, inače, na nekoliko stotina metara od mesta gde se nalazi Pobednik, i ranije nađene ploče koje su po svemu sudeći tu dovezene sa Starog groblja na Tašmajdanu.

Pobednik, rad vajara Ivana Meštrovića, postavljen je na platou Gornjeg grada u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta 7-8. oktobra 1928, a na Beogradskoj tvrđavi bi trebalo ponovo da se nađe za četiri meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ