Avala
Youtube/Printscreen
Avala

Youtube/Printscreen

Avala, Foto: Youtube/Printscreen

Najviši vrh planine nadomak Beograda, Žrnov se nalazi na 511 metara nadmorske visine. Iz tog razloga se Avala ubraja u red niskih planina.

Od 2007. godine, odlukom Skupštine grada Beograda se Avala smatra zaštićenim prirodnim dobrom.

Kratka istorija beogradske planine
Zabeleženo je da je 1859. godine srpski knjaz Miloš Obrenović zvanično doneo odluku da se ova planina ne samo zaštiti, nego i ogradi, kako bi se što bolje očuvala.

Od 1936. godine se njena celokupna površina od 489 hektara zvanično smatra nacionalnim parkom. A samo deset godina nakon toga, tadašnji Prezidijum Narodne Skupštine odlučuje da je okarakteriše kao dobro od opšteg značaja.

Iako u većem delu raste samoniklo drveće, Avala je pošumljena i borovima. Na njoj raste čak više od 600 biljnih vrsta, a zelenika, zanovet i zlatan su posebno interesantne biljke, jer su izuzetno retke.

Mineral koji se u prirodi nalazi sa dolomitom i kvarcom najčešće, je pronađen na ovoj planini i zato nosi naziv avalit.

Znamenitosti Avale
Da bi na vrhu ove planine bio podignut spomenik Neznanom junaku, odlukom tadašnjeg kralja Aleksandra Karađorđevića je sravnjen u potpunosti srednjevekovni grad Žrnov. Danas se na njegovom mestu nalazi spomenik, rad vajara Ivana Meštrovića. Specifičan i po nazivu, jer sve zemlje učesnice Prvog svetskog rata imaju Spomenik neznanom vojniku, ovaj spomenik je poznat i po karijatidama. U okviru ovog, slobodno se može reći mauzoleja, se nalaze karijatide, koje predstavljaju ženu iz svake zemlje koja se nalazila u sastavu nekadašnje Jugoslavije.

Na Avali se nalazi i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima. Upravo na mestu na kome se danas nalazi spomenik se srušio njihov avion 19. oktobra 1964. godine. Krenuli su u posetu Beogradu, povodom praznika njegovog oslobođenja, koji se obeležava 20. oktobra.

Prvo takmičenje u tadašnjoj Srbiji u disciplini nordijsko skijanje na 8 kilometara je održano na Avali, daleke 1929. godine. A prvo prvenstvo u toj disciplini po završetku Drugog svetskog rata je održano isto na toj planini, 1946. godine. Poslednjih nekoliko godina se na ovoj planini organizuje i Beogradski reli.

Od 2017. godine, nadomak Spomenika neznanom junaku se nalazi i crkva brvnara. Posvećena je despotu Stefanu Lazareviću i prva je crkva posvećena ovom svecu na području Beograda.

Toranj na Avali
Sve do bombardovanja Srbije, 1999. godine je postojala građevina iz 1965. godine. Avalski toranj je bio simbol Beograda, a 29. aprila, tokom agresije NATO snaga na našu zemlju je srušen.

Tek više od 10 godina nakon toga je toranj obnovljen. Zvanično je otvoren 21. aprila 2010. godine. Današnja građevina je gotovo istovetna ranijoj, ali je za jedan metar viša od prethodne.

Avalski toranj

Alo / JP Emisiona tehnika

Avalski toranj, Foto: Alo / JP Emisiona tehnika

Toranj je ukupno visok 122 metra. Samo tri metra niže od vidikovca se nalazi i kafić iz koga se pruža gotovo neverovatan pogled ne ceo grad i okolinu. Još jedan kafić postoji i u podnožju, a tokom proleća i leta, na obližnjem igralištu funkcioniše i bašta sa otvorenim šankom.