Određena nova pravila za kupanje na Adi Ciganliji, više neće biti kao do sad

Sezona kupanja na Beogradskom moru trebalo bi da počne 13. juna.

Ada Ciganlija, leto, vrućine
Ada Ciganlija, leto, vrućine, Foto: Alo!/Ana Paunković

Grčke, crnogorske, bugarske i hrvatske plaže uveliko se spremaju za specifičnu letnju sezonu i dolazak mnogobrojnih turista, a posebne bezbednosne mere biće uvedene i na - Adi Ciganliji.

Sezona kupanja na Beogradskom moru trebalo bi da počne 13. juna, a Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) izdao je čitavu seriju preporuka i mera koje bi trebalo da se ispoštuju.

Pored opštih preporuka, poput poštovanja fizičke udaljenosti, pojačane lične higijene i higijene prostora, dezinfekcije ruku, opreme i pribora, te upotrebe lične zaštitne opreme u zatvorenom prostoru i prilikom svake aktivnosti koja onemogućava održavanje fizičke udaljenosti, donete su i posebne preporuke GZZJZ.

* Fizička udaljenost se odnosi i na korišćenje plaža, što znači da je preporučeno rastojanje između posetilaca dva metra u svim pravcima.

* Sav plažni inventar mora biti dezinfikovan nakon svakog posetioca.

* Pravilo fizičke udaljenosti važi i tokom boravka u vodi.

* Imajući u vidu da se radi o prirodnoj vodi koja nije dezinfikovana i ne sadrži rezidualno dezinfekciono sredstvo, neophodno je striktno pridržavanje mera lične higijene od strane kupača: ne dolazak na kupalište u slučaju postojanja bilo kog simptoma respiratorne ili druge infekcije, obavezno korišćenje toaleta, obavezno tuširanje pre i nakon kupanja, često pranje i dezinfekcija ruku.

Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija
Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Sve sanitarne prostorije obavezno opremiti toaletnim papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku. Kante za smeće u toaletima moraju biti bezkontaktne, sa poklopcima.

* Postaviti dovoljan broj kanti za smeće na celokupnom uređenom prostoru Ade Ciganlije i Ciganlije i redovno ih prazniti.

* U radu ugostiteljskih objekata moraju se poštovati aktuelne stručne preporuke koje se odnose na rad tih objekata.

* Neophodno je i pridržavanje stručnih preporuka za dečja igrališta, vežbališta i sportove na otvorenom, odnosno za sve aktivnosti koje se odvijaju u zaleđu kupališta.

* Sve manifestacije treba usaglasiti sa trenutno važećom merom zabrane okupljanja, a uz obezbeđenje poštovanja prethodno navedenih opštih preporuka.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Brk
  22/05/2020 - 19:07
  Javljam se da licno operem leđa svakoj dobroj ribi od 21 do 51 godine!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi