Knez Mihajlova
E-stock/Dimitrije Goll
Knez Mihajlova

E-stock/Dimitrije Goll

Knez Mihajlova, Foto: E-stock/Dimitrije Goll

Podneta je inicijativa da se u narednom periodu podignu spomenici trojici nekadašnjih gradonačelnika Beograda – Milošu Saviću, Vladi Iliću i Branku Pešiću.

Miloš Savić bio je gradonačelnik 1929. i 1930. godine. Ostaće upamćen po tome što je razvio ulicu Kneza Miloša, širio grad ka Senjaku i Dedinju, omogućio stabilizaciju budžeta grada Beograda. Predlog je da se njegov spomenik nađe na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Bulevara vojvode Putnika.

Vlada Ilić bio je gradonačelnik od 1935. do 1939. godine. Za njegovo vreme Beograd je postao industrijski centar Kraljevine Jugoslavije. Sagrađeni su Brankov most (most Kralja Aleksandra) i Pančevački most (most Kralja Petra). Za vreme Ilića počelo je nasipanje Novog Beograda, tramvajem su povezni Beograd i Zemun. Ilić je donirao Beogradu svoje zemljište na kojem se i danas nalazi Zoološki vrt, izgradio ga i kupio životinje, među kojima je i Muja koji je i danas živ. Spomenik bi se nalazio u Venizelosovoj ulici.

Branko Pešić bio je gradonačelnik između 1964. i 1974. godine. Za njegovo vreme izgrađeni su Beograđanka, Gazela, autoput kroz Beograd. Napominje se da je doprineo tome da se Beograd promeni i postane moderna prestonica. Njegov spomenik našao bi se u pešačkoj zoni ispred opštine Zemun.

Komentari (1)

sladjana

13.09.2020 17:50

Svaka cast svima ali dosta vise sa tim spomenicima. Zna se gde je mesto za spomenike...