Slavija
Shutterstock/Slavica Stajić
Slavija

Shutterstock/Slavica Stajić

Slavija, Foto: Shutterstock/Slavica Stajić

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda nedavno je oglasio rani javni uvid u vezi sa izradomizmena i dopuna PDR blokova 15 i 16, između ulica: Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija, prenosi portal E-kapija.

Cilj izrade plana jesu novi radovi na Slaviji, odnosno izgradnja mešovitog gradskog centra sa komercajlnim sadržajima i objekta kulture na mestu sadašnjeg parkinga.

Planirane pretežne namene pomenutih površina su – površine javne namene (saobraćajne površine, površine za infrastrukturne objekte i komplekse i objekti kulture) i površine ostalih namena (mešoviti gradski centri).

Što se tiče saobraćajnica, planom su predviđene sledeće izmene – Makenzijeva bi trebala da dobije dve saobraćajne trake po smeru, dok je u planu da se u Prote Mateje Nenadovića nalazi rampa za podzemnu javnu garažu ispod Trga Slavija.

U pomenutom delu grada planirana je i površina za objekat kulture sa pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga objekta kulture, Maksimalna površina ovog objekta bi bila 700m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps. PLanirani objekat se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka, čitaonica, biblioteka… Izmenom i dopunom Plana, obuhvaćena je i Javna garaža Slavija u koju se ulazi iz pravca ul. Prote Mateje.

Pomenuti rani javni uvid trajaće do 10. septembra ove godine.