Goran Trivan
Alo!/Marko Marković
Goran Trivan

Alo!/Marko Marković

Goran Trivan, Foto: Alo!/Marko Marković

Na pitanje, "Kako komentarišete ekstremno zagađenje?", ministar je odgovorio da " `Air visual` nije relavantan, ne samo u Srbiji već i u svetu, jer daje aproksimacije. Građani treba da se oslone se na podatke Agencije za zaštitu životne sredine". Dodao je da se on se ne seća ovakve situacije.

Minstar je ovako objasnio trenutnu situaciju u Beogradu: "Često zagađenje kišom i snegom dođe do zemlje, kada se osuši tlo, ono se podigne i dođe do povećanja u vazduhu. I vetar počne da duva pa doprinese celoj situaciji".

Govoreći o saobraćaju, smatra da je predominan faktor uprokos tome što ga sada nema u toj meri. Prisutan je.

"Da li elektrane emituju zagađenje?", bilo je pitanje na koje je minstar odgovorio: "Da to je kontinuirano i oni ostaju najveći zagađivači. Ali, trude se da ga smanje. Iza njih je industrija."

Govoreći o spaljivanju smeća u Vinči, naglasio je da se pojavljuje metan usled požara, ali se nada da će biti bolja situacija. Naglasio je da počinje da se primenjuje svetska tehnologija, i da će se Srbija pridružiti krugu zemalja koje ono što se ne reciklira, koriste za proizvodnju energije.

Na kraju, ministar je pohvalio posvećenost medija ovoj temi, rad Ministarstva za zaštitu životne sredine, i savetovao građane: "Kada je zagađeno, ne izlazite. Smanjite kontakte i čuvajte zdravlje."