"Čistoća" deli PVC kante u naselju Braća Marić

Alo.rs/M.Ž. | Beograd 2019-04-12 18:16:39 2019-04-12 18:16:39

JKP „Gradska čistoća“ danas počinje sa podelom PVC kanti za nešto više od 200 domaćinstva palilulskog naselja Braća Marić.

Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

Svako domaćinstvo u naseljima u kojima se prelazi na tehnologiju odvoženja otpada putem PVC kanti dobija po dve takve kante. Ona obeležena plavom bojom namenjena je odlaganju reciklabila, a kanta zelene boje odlaganju klasičnog kućnog smeća. Kante su zapemine 240 litara, a sugrađanima će znatno olakšati samo odlaganje ali i izbacivanje otpada čime će imati kvalitetniju komunalnu usluga.

U „Čistoći“ napominju i da je održavanje kanti, ali i njihova popravka ili eventualna zamena usled oštećenja, isključivo obaveza korisnika. Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, zbog čega se apeluje na njihove nove vlasnike da kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara, jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku.

Akcija besplatne podele kanti sugrađanima koji žive u naseljima sa individualnom izgradnjom pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja smeća, a u uskim ulicama zbog nemogućnosti postavljanja kontejnera, a sugrađanima olakša izbacivanje komunalnog i reciklabilnog otpada.

Preporučujemo i ovo:

 

JKP „Gradska čistoća“ je do sada podelilo zelene PVC kante za nešto više od 60.000 domaćinstava u Beogradu.

- Tokom 2019. godine pored poboljšanja komunalnih usluga koje pruža naše preduzeće, insistiraćemo i na razvoju procesa reciklaže. Zato smo i počeli sa podelom kanti za prikupljanje reciklabilnog otpada, ali ne samo za domaćinstva. Uskoro će takve kante dobijati i skupštine stanar,a kao pravna lica, sa kojima ćemo potpisati ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada – kaže Marko Popadić direktor JKP „Gradska čistoća“.

On ističe da je ovaj projekat od velikog značaja jer se tako sprečavaju nesavesni sekundarni sakupljači da izvlače sirovine iz kontejnera što se gotovo svakodnevno dešava.

- Na ovaj način podižemo i svest o važnosti reciklaže i pravilnom zbrinjavanju otpada. Takođe, tehnologija odvoženja smeća putem PVC kanti znatno utiče i na smanjenje formiranja „divljih“ deponija u Beogradu, ali i povećava količine otpada koji ide na dalji proces reciklaže, odnosno smanjuje količinu smeća koja se pohranjuje u Vinči, pa samim tim i pritisak na jedinu javnu gradsku deponiju – ističe Popadić.

 

Naknadno preuzimanje kanti

Tokom uručenja kanti koje će se obavljati od 8.00 do 14.00 časova tokom ovog vikenda, sugrađanima će biti predočena dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je jedina njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće“ nemaju pravo da ulaze na privatan posed. Iz tog preduzeća obaveštavaju sugrađane da svi oni koji ne budu u mogućnosti da kante preuzmu tokom ove podele, naknadno se mogu javiti Pogonu Palilula kako bi dobili kante za svoje domaćinstvo.

Expand player
Pogledajte više