NEĆE BITI SIMBOLA PRESTONICE NA KALEMEGDANU Beograd ostaje bez „Pobednika“!

Radovi na sanaciji Meštrovićevog „Pobednika“ počeće sredinom naredne godine i tada će beogradski simbol biti skinut s postolja, saznaje „Alo!“.

Pobednik
Pobednik, Foto: Alo / Shutterstock

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je tender za izradu projekta statičke sanacije, koji je okončan prošle nedelje, a posao je dobio Građevinski fakultet.

- Skulptura je poprilično propala. Postoji više naprslina. Zbog toga će biti potrebno da se „Pobednik“ skine s postolja, što je veliki poduhvat. Trebalo bi napomenuti da ni plato na kojem se spomenik nalazi nije dovoljno čvrst - kaže za „Alo!“ Olivera Vučković, v. d. direktora Zavoda.

Olivera Vučković
Olivera Vučković, Foto: Alo / Vladimir Marković

Iako je „Pobedniku“ neophodna sanacija, u Zavodu tvrde da bezbednost posetilaca Beogradske tvrđave nije ugrožena.

- Bronzana skulptura ima oštećenja u vidu pukotina, mnogobrojne rupe od metaka i iskrivljenu „plintu“ na kojoj stoji. Postoje i značajna oštećenja na kamenom kapitelu ispod skulpture, ali situacija je pod kontrolom - objašnjava Nevenka Novaković, arhitekta konzervator, viši stručni saradnik Zavoda.

Nevenka Novaković
Nevenka Novaković, Foto: Alo / Vladimir Marković

Ona dodaje da će spomenik biti saniran i rekonstruisan, uz poštovanje najstrožih principa i sa maksimalnom posvećenošću stručnjaka.

Takođe, na platou u neposrednoj blizini spomenika biće postavljena privremena konzervatorska radionica za radove na skulpturi, pa neće biti potrebe za prenošenjem „Pobednika“ na drugu lokaciju.

Čekaju se dozvole

Olivera Vučković ističe da će radovi početi nakon završetka projektne dokumentacije, dobijanja neophodnih dozvola i obezbeđivanja sredstava.

- Ukoliko se obezbede sredstva i ako sve prođe kako treba, po nekim procenama radovi bi trebali da počnu u drugoj polovini 2019. godine - kaže direktorka Zavoda.

U okviru projekta biće urađena statička sanacija spomenika, konzervacija kamenog postamenta i stuba, kao i projekat konzervacije bronzane skulpture, ističe Novakovićeva i napominje da je planirana i izrada skele, koja će služiti za bezbedno spuštanje i vraćanje skulpture.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Milena
  31/10/2018 - 17:06
  Kamo sreće da se više nikada ni ne vrati taj spomenik na Kalemegdan. Šta će nam!? Prvo što je tzv. "Pobednik" ružan, a drugo šta će nam spomenik koji je pravio Hrvat Meštrović u to u samom srcu glavnog grada?! Neka ga nose u Hrvatsku!
  • Marija @Milena
   01/11/2018 - 19:51
   Treba ga obnoviti, on je Simbol Beograda, A pravio ga je u to vreme neko ko je bio odredjen,U to vreme nije bilo nacionalne mrznje kao danas, Ljudi su se postovali i cenili prema sposobnostima a ne po nacionalnosti,
 • Korisnik: Laki
  31/10/2018 - 10:17
  Kako to Beograd ostaje bez spomenika Pobednik, ako se skida da bi se restaurirao, svaka cast gradskoj vlasti na poduhvatu, a naslov vam nije bas najbolji
 • Korisnik: gago
  31/10/2018 - 09:31
  Propala kao i prijateljstvo sa Francuskom.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi