horoskop, glumac, devojka, muškarac,
shutterstock.com
horoskop, glumac, devojka, muškarac,

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Kao što postoji izraz 'slab' ili 'jak' znak tako može i podznak biti 'slab' ili 'jak', što znači da osoba neće imati tipične karateristike znaka u kome je rođena ili znak u koji pada podznak, već onog koji sledi. Ako je npr.podznak u nekom od kardinalnih znakova ( Ovan, Rak, Vaga ili Jarac) a Ascendent. tj. podznak padne na prvi stepen tog znaka, i pri tom se u njegovoj blizini nalaze Sunce, Mars, Pluton, Venera, Jupiter, na osnovu simbolike tih planeta može se zaključiti da će osoba sebe usmeravati ka aktivnostima u kojima može postati slavna, bogata, i da se na njenu volju ne može baš lako uticati.

KOMBINACIJA ZNAKA I PODZNAKA

Kombinacija znaka i podznaka otkriva glavne osobine vaše ličnosti i utisak koji već na prvi pogled ostavljate na okolinu. Kombinacija znaka i podznaka, ascendenta, može da otkrije glavne osobine vaše ličnosti i utisak koji već na prvi pogled ostavljate na okolinu. Jer, svaki zodijački znak je pod uticajem određenog elementa, vatre, zemlje, vazduha ili vode. Vatreni znaci su Ovan, Lav i Strelac, zemljani Bik, Devica i Jarac, vazdušni Blizanci, Vaga i Vodolija, a vodeni Rak, Škorpija i Ribe. U zavisnosti od toga da li ste rođeni u vatrenom, vazdušnom, zemljanom ili vodenom znaku, odnosno podznaku, postoji 16 kombinacija znaka i ascendenta.

Zemljani znak - vatreni podznak - Praktični ste i puni entuzijazma. Nemate previše strpljenja, pa često reagujete impulsivno. Uživate da budete glavni i da ste stalno u centru pažnje što može da bude vrlo zamorno za vašu okolinu.
■ Zemljani znak - vazdušni podznak - Strastveni ste i komunikativni, lako se 'zapalite' za neku novu ideju. Iako znak u kojem ste rođeni odlikuje upornost, često nemate dovoljno strpljenja da dovršite ono što ste započeli. Dobar ste planer.

■ Zemljani znak - zemljani podznak Odlična kombinacija, mada znate da budete pomalo usporeni. Ipak, sve što započnete i dovršite. Tvrdoglavi ste i jako uporni, i teško odstupate od svojih stavova i mišljenja.

horoskop, glumac, devojka, muškarac,

shutterstock.com

■ Zemljani znak - vodeni podznak - I ovo je jako dobra kombinacija, jer 'zemlja upija vodu'. Veoma ste praktični ali i intuitivni. Vaša emotivnost najviše dolazi do izražaja u odnosu sa partnerom kome mogu da zasmetaju vaša ljubomora i posesivnost.

Vazdušni znak - vatreni podznak - Odlična kombinacija, jer vazduh raspiruje vatru, pa nema toga što vi ne možete da uradite i postignete, pod uslovom da se dobro organizujete. Komunikativni ste i strastveni.

Vazdušni znak - vazdušni podznak - Komunikativni ste i svuda stižete. Previše ste lepršavi, jer vama dominira vazdušni element, ali zato posedujete diplomatski dar. Lako se rasplinjujete na više strana, pa ne znate šta ste započeli a šta priveli kraju.

Vazdušni znak - zemljani podznak - Jači podznak u odnosu na znak do izražaja dolazi u praktičnim životnim situacijama. Iako ste komunikativni, ponekad volite da se osamite i napunite svoje 'baterije'. Posedujete visoke estetske kriterijume.

Vazdušni znak - vodeni podznak - Često ni sami sebe ne možete da 'pohvatate'. Zbog vodenog podznaka, skloni ste promenama raspoloženja koje zna da varira od oduševljenja do letargičnosti. Posedujete talenat za umetnost.

Vatreni znak - vatreni podznak - Puni ste inicijative i entuzijazma i vrlo ste temperamentni. Međutim, dupla vatra zna da sprži sve oko sebe, pa često i vi sami stradate zato što sve želite 'sad i odmah'. Stalno trčite u susret događajima kao da se plašite da ćete nešto propustiti.

Vatreni znak - vazdušni podznak - Ovo je dobra kombinacija, jer vazduh malo smiruje vatru, mada može i da je rasplamti. Vi svuda stižete i o svemu ste informisani. Umete s ljudima, jer posedujete diplomatski takt.

■ Vatreni znak - zemljani podznak - Ova dva elementa baš i ne idu jedan s drugim, jer vatra zemlju može samo da sprži. Ponekad imate osećaj kao da držite jednu nogu na gasu a drugu na kočnici. Iako ste uporni i dosledni, umete da prasnete kada se to od vas najmanje očekuje.

Vatreni znak - vodeni podznak - Ni ovo nije previše srećna kombinacija znaka i podznaka, jer voda gasi vatru tako da vaš žar i inicijativa u nekom poslu često ostaju bez rezultata. U ljubavi ste strastveni, ljubomorni i posvećeni onome koga volite.

Vodeni znak - vatreni podznak - Slična kombinacija kao prethodna, ali element znaka preovlađuje, pa vam je potrebno više vremena za realizaciju nekih vaših planova i zamisli. Posedujete umetnički talenat koji možete da pretvorite u pravo malo remek delo.

Vodeni znak - vazdušni podznak - Vazduh i voda se baš i ne slažu toliko, pa ponekad propuštate šanse koje bi mogle da vam donesu uspeh. Jako ste emotivni i saosećajni, pa ponekad i sami postajete žrtva svoje dobronamernosti.

Zodijak, horoskop, bik

Foto: Shutterstock

Foto: Foto: Shutterstock

Vodeni znak - zemljani podznak - Ovo je dobra kombinacija. Posedujete sposobnost da se izborite sa raznim životnim teškoćama, jer ste istovremeno praktični i vrlo intuitivni. Međutim, vaša prizemnost ponekad može da zasmeta vašem emotivnom partneru.

Vodeni znak - vodeni podznak - Kreativni ste i posedujete dar za umetnost. Zahvaljujući jakoj intuiciji, s lakoćom 'čitate' druge. Posesivni ste i ljubomorni. Vaša nesigurnost može da bude kamen spoticanja u odnosu sa emotivnim partnerom.

ZAŠTO LIČIMO NA PODZNAK?

Podznak opisuje naš fizički izgled i utisak koji ostavljamo na okolinu zbog čega nam se često dešava da pre pogodimo nečiji podznak nego znak. Dok je znak u kojem ste rođeni, u stvari, znak u kom se nalazilo Sunce u trenutku rođenja, podznak je znak koji se tada uzdizao na istočnom horizontu. Ascendent je jedna od najvažnijih tačaka svakog horoskopa. On je, u stvari, osa prvog astrološkog polja koje simbolizuje našu ličnost, opisuje naš fizički izgled i utisak koji ostavljamo na okolinu. Zbog toga nam se često dešava da pre pogodimo nečiji podznak, nego znak. Ascendent, na engleskom, znači 'onaj koji se uzdiže' pa se ponekad naziva i uzlazeći znak. Pošto se Zemlja okreće oko svoje ose, na istočnom horizontu, za 24 sata, izmeni se svih 12 znakova. Zato ima ukupno 144 (12 x 12) kombinacije Sunčevog znaka i ascendenta, a tek kod svake dvanaeste osobe, ta dva znaka se poklapaju. Na primer, dupla Vodolija je osoba koja ima i Sunčev znak i podznak u znaku Vodolije. U zavisnosti od zodijačkog znaka u kome se nalazi, ascendent, odnosno podznak za kratko vreme može da otkrije mnogo toga o nama.