žuti pingvin, antartik
Tweeter prin. screen
žuti pingvin, antartik, Foto: Tweeter prin. screen

Na jednom ostrvu u južnom Atlantiku prvi put je viđen, a i pronađen žuti pingvin na sebi nije imao ni jednu crnu boju! Prema izveštajima, veruje se da je žuti kraljevski pingvin jedan jedini u svojoj vrsti.

Samim tim i prvi žuto-beli kraljevski pingvin koji je ikada pronađen. Kada je Adams otišao na ostrvo retkih životinja da fotografiše koloniju od 120.000 kraljevskih pingvina, odmah ga je primetio.

Fotograf koji je snimio neobičnu životinju nazvao je to iskustvo "predstavom za ceo život“. Žuti pingvin primećen je među hiljadama crno-belih pingvina na južnoatlantskom ostrvu.

Ajvs Adams koji je slikao pingvina kaže da nikada ranije nije čuo da postoji žuti pingvin.

"Na toj plaži je bilo 120.000 ptica i ova je bila jedina žuta među njima“, rekao je Adams.

Adams je, inače, vođa ekspedicije iz Belgije koja se zaustavila na ostrvu u Južnoj Džordžiji kako bi fotografisala koloniju kraljevskih pingvina.

"Odjednom smo primetili nešto jarko, jedna ptica je izgledala zaista čudno, a kad sam pogledao izbliza, bila je žuta. Svi smo se oduševili kad smo shvatili da je to žuti pingvin. Bacili smo svu sigurnosnu opremu i zgrabili kamere“, ispričao je Adams i dodao da su imali sreće sa fotografisanjem, jer se životinja "lepo namestila i bila u blizini“.

Naučnici smatraju da je reč o posebnoj pigmentaciji pera. Godine 2012. godine jedan beli pingvin primećen je u koloniji na Antarktiku. Smatralo se da je njegov izgled posledica genetske mutacije.

I u Nacionalnom parku Galapagosa prošle godine, primećen je neobični stanovnik, redak beli pingvin.

Istraživač Denijel Tomas rekao je da pingvini koriste jače pigmentisanje za privlačenje partnera, i da je moguće da je to slučaj kod novootkrivenog žutog pingvina, s tim što ovakav primerak do sada nije uočen.

Naša preporuka