Grčevi
Profimedia
Grčevi
Grčevi, Foto: Profimedia

 

U slučaju nedostatka određenih vitamina, mogu se javiti neobični simptomi, signali tela da mu nešto nedostaje.


Grickate nokte? Kalcijum!
Neki ljudi od malih nogu grickaju nokte kao odgovor na stresne situacije. Ipak, ako do potrebe za tim dođe iznenada, moguće je da vam nedostaje kalcijum. Sastav noktiju je sličan sastavu ljudskih kostiju, pa grickanje može biti način kompenzacije.


Desni i nos krvare? Vitamin C
Ovo pojava je vrlo često kod pušača i onih koji piju mnogo kafe i alkohola. Te supstance ometaju apsorpciju vitamina važnog za normalno funkcioniranje organizma.


Mišići se grče? Magnezijum i kalijum
Nedostatak kalijuma, magnezijuma i ostalih elektrolita može izazvati grčeve u mišićima. To se najčešće događa posle fizičkog napora.


Žvale? Vitamin B
Pukotine na koži, crvenilo i peckanje u uglovima usana mogu biti znak nedostataka gvožđa, cinka i vitamina B. Češće se javljaju kod vegetarijanaca, koji ishranom ne unose dovoljno tih nutrijenata.


Osip? Vitamin B7
Ljuspasti osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano opadanje kose, mogu biti znakovi nedostatka vitamina B7 ili biotina. Dok telo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može da sačuva veću količinu B vitamina.


Trnci u rukama i nogama? Folna kiselina
Osećaj ukočenosti, kao i trnci u rukama i nogama, najčešće su znak manjka folne kiseline, odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u vezi s perifernim nervnim sistemom, te njihov manjak izaziva anksioznost, depresiju, anemiju i umor.

Komentari (1)

Aleksandar Radović

27.10.2015 10:22

Vitamini bez minerala ne mogu da obave svoju funkciju. Naučnim istraživanjima je utvrđeno koje su to optimalne količine minerala potrebne da se unesu u organizam da bi on dobro funkcionisao. Natur Min sadrži minerale u takvom obliku u kom se mogu najefikasnije iskoristiti u organizmu.alojavera.wordpress