Vitamin K čuva kosti

Violeta Nedeljković | Saveti 2017-03-25 20:39:18 2017-03-25 20:39:18

Poznato je da se kalcijum uz pomoć vitamina D3 resorbuje iz hrane i da je neophodan da bi kosti bile zdrave i jake.

shutterstock

Međutim, kada nedostaje vitamina K2, organizam nije u stanju da pravilno iskoristi kalcijum, pa se on nekontrolisano taloži u zglobnoj hrskavici i dovodi do simptoma osteoartritisa.

Vitamin K2 u telu ima ulogu „saobraćajca“ jer aktivacijom određenih proteina preusmerava kalcijum direktno u kosti i sprečava njegovo taloženje i štetne efekte u zglobovima.

Vitamin K možete pojesti u sledećim namirnicama: kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, list pitomog i divljeg kestena, ostalo lisnato zeleno povrće, paradajz, grašak, soja, krompir, svinjska džigerica (i mast koja je dobijena iz svinjske jetre), riblje ulje, kravlje mleko, jogurt, sir, žumance...

Expand player
Pogledajte više