Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer
Shutterstock, ilustracija
Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Virus cilja ćelije raka, ali i zdrave ćelije koje 'štite' ćelije raka od imunog sistema koji im radi na štetu. Uloga fibroblasta (ćelija vezivnog tkiva) je da razne organe 'drži na mestu', ali ih ćelije raka mogu 'oteti' i pretvoriti u fibroblaste povezane s rakom - koji pak pomaže tumorima, da rastu, da se šire, ali i da uspešno izbegavaju učinke terapije.

Britanski naučnici razvili su genetski modifikovani virus koji ubija ćelije raka i uništava njihova skrovišta. Virus koji su razvili naučnici sa univerziteta u Oksfordu napada zloćudne tvorevine, karcinome, koji su zapravo i najčešći tipovi raka.

PROČITAJTE JOŠ:

Trenutno terapije koje ubijaju fibroblaste povezane s rakom na žalost ubijaju i zdrave fibroblaste (npr. u koštanoj srži i koži), a pritom su i toksični. Zato su naučnici s Oksforda koristili virus imena 'enadenotucirev'; koji je veštački uzgajan ne bi li inficirao samo ćelije raka, a 'poštedeo' druge, zdrave ćelije.

Voditelj ovog istraživanja dr Keri Fišer s britanskog 'Zavoda za onkologiju' kaže kako, 'čak i kad poubijamo većinu ćelija raka, fibroblasti mogu zaštiti mali broj ćelija koje se nakon terapije oporave i dalje uspešno razmnožavaju.

Nova tehnika, koja istovremeno ubija ćelije raka i fibroblaste koji ih štite, u skoroj budućnosti bi mogla da predstavlja važan korak prema savladavanju supresije imunog sistema unutar karcinoma, te bi mogla da omogući normalnu reakciju imuniteta na rak - objasnio je dr Fišer i dodao da je ova nova metoda već uspešno testirana na miševima, ali i na izdvojenim ljudskim tumorskim ćelijama. Virus će se verovatno testirati na ljudima već sledeće godine.