Astma Pumpica za astmu Inhalator
Shutterstock
Astma Pumpica za astmu Inhalator

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Astma je često hronično upalno oboljenje disajnih puteva koje prate otežano disanje, kašalj, stezanje u grudima i kratak dah. Javlja se kao posledica genetskih faktora i uslova života, najčešće u detinjstvu, i veoma je česta, jer, prema podacima SZO, svaki 12. stanovnik Srbije pati od ove bolesti. Pored lekova koji su neizostavan deo terapije, astmatičarima se preporučuju i prirodni lekovi, koji otvaraju disajne puteve i ublažavaju spazam u grudima.

Majčina dušica

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Majčina dušica rastvara sluz

Majčina dušica uspešno otklanja probleme astme i bronhitisa. Deluje višenamenski – rastvara sluz, što olakšava iskašljavanje, a kao antiseptik umiruje jak kašalj i sprečava širenje infekcije. Punu kašičicu majčine dušice prelijte sa 250 mililitara prokuvane vode i ostavite da kratko odstoji. Popijte toplo.

Ren čisti pluća i sinuse

Ren je jedan od najstarijih prirodnih lekova za astmu. Čisti organizam i ubrzava metabolizam, a njegov sastojak singrin, odgovoran za ljutkast ukus, pročišćava pluća i sinuse. Prilikom pripreme rena. 

Ren

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Treba guliti tanko da se skine samo kora, a pre rendanja koren treba da odstoji 24 časa.

Četiri kašike rendanog rena pomešajte sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvajte na tihoj vatri. Kada ren omekša, procedite ga, pa dobijenoj tečnosti dodajte istu količinu meda. Proceđenu tečnost još malo kuvajte na laganoj vatri da dobijete sirup, dodajte kuvani ren i, kad se ohladi, sipajteu teglu. Čuvajte u frižideru i uzimajte ujutru i uveče po jednu kašiku mesec dana.

prirodno, melem, ulje

shutterstock

 Foto: shutterstock

Nekoliko kapi olakšava disanje

Tretman eteričnim uljima preporučuje se između napada astme. Pogodno je koristiti difuzer koji raspršuje ulja, a možete ga napravite i sami od posude za prskanje sobnog bilja. Napunite je toplom vodom i dodajte 10 kapi etarskog ulja. Promućkajte i poprskajte prostoriju nekoliko puta u toku dana.

masaža

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dodir smanjuje napetost

Ako osetite da ćete dobiti napad astme, primenite masažu leđa, kojom ćete smanjiti napetost grudnog koša.

1. Lezite na stomak i okrenite glavu na stranu. Neka vam neko od bližnjih, dok kleči pod uglom od 90 stepeni pored vaših leđa, položi korene oba dlana na suprotnu stranu gornjeg dela

leđa.

2. Naginjući se napred i čvrsto pritiskajući, neka klizi rukama po mišiću duž kičme od vrha prema dnu.

3. Neka ponovi postupak pomerajući svaki put početnu tačku naniže sve dok ne stigne do poslednjeg rebra. Isti postupak treba primeniti i sa druge strane leđa.

Beli luk

Public

 Foto: Public

Esencijalno ulje eukaliptusa ima oštar i svež miris. Samo nekoliko kapi trenutno olakšava disanje. I eterično ulje lavande opušta i uspešno otvara disajne puteve. Možete ga prskati ili nakapati

nekoliko kapi u toplu kupku. Ulje anisa vrhunski je antiseptik. Snažno razgrađuje sluz u grlu i plućima i podstiče iskašljavanje. Koristite ga u difuzeru jer udisanje nerazređenog esencijalnog ulja može

da vam pogorša tegobe.

APITERAPIJA

saće

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Med olakšava disanje

Med ublažava upalne procese, povoljno deluje na sluzokožu respiratornih organa i olakšava disanje, pa ga valja uzimati što češće. Karamelizujte 300 grama šećera, dodajte devet kašika meda i tri veće glavice sitno iseckanog crnog luka. Sipajte 1,5 litara vode, promešajte i kuvajte poklopljeno dok ne uvri polovina tečnosti. Sve procedite, stavite u tegle, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Uzimajte pre jela jednu kašiku.