doručak
Shutterstock
Hrana Obrok Viljiška Nož Tanjir

Shutterstock

Hrana, ilustracija Foto: Shutterstock

Svaki od moćnih sastojaka ovog doručka ima niz fantastičnih svojstava sam po sebi, a zajedno su super energetska bomba idealna za početak dana. Ovaj recept za doručak jednostavan je za pripremu, tako da nema opravdanja ni za one najzaposlenije.

Sastojci:

1 jogurt
1 kašika jabukovog pektina (recept u nastavku)
1 kašika meda
40-50 grama seckanih oraha
pola kašičice cejlonskog cimeta
30 kapi propolisa
3 kašike ovsene kaše i suvo voće po izboru (opcija)

Vreme pripreme: 5 minuta

Što je pektin i kako ga napraviti?

Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, jabuke sadrže posebno veliku količinu pektina. Ovaj pektin, topljiva vlaknasta supstanca iz jabuke, povoljno utiče na razmenu masnonća. Odličan je upijač masti i smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i pospešuje rad debelog creva.

Recept za domaći pektin

Treba vam 1 kg organskih jabuka i 2,5 dl vode. Jabuke operate i isecite na manje komade.

Stavite 2,5 dl vode u lonac i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Jabuke i vodu brzo ukuvajte u loncu. Kuvajte na umerenoj vatri 30 minuta. Sada mešajući nastavite da kuvate dok se masa ne zgusne na polovinu. Procedite i smesu čuvajte u sterilisanoj tegli.

Kako pripremiti ovaj doručak?

Veče pre pomešajte jogurt i pektin i ostavite u frižideru da se pektin poveže. Ovo možete da uradite i ujutru, ali ćete u tom slučaju morati da sačekate da se pektin rastvori. Ujutru dodajte ostale sastojke i sve pomešajte. Neka malo odstoji da se povežu sastojci, jogurt zagreje do sobne temperature i ovsena kaša omekša.

Zašto je ovaj doručak najbolji?

– Jača imunitet.
– Sprečava mnoge infekcije.
– Dobar je za krvne sudove.
– Daje lepši izgled koži i kosi.
– Štiti zdravlje zuba.
– Pomaže u mršavljenju.