Ove poslastice nisu štetne, naprotiv one pomažu vašem zdravlju

Shutterstock/Ilustracija
Od slatkiša je teško napraviti obogaćenu hranu, jer su oni kalorični, međutim, istraživači su uspeli da povećaju hranljivu vrednost dodavanjem biljnih i životinjskih proteina i biološki aktivnih supstanci. Istovremeno, ovi slatkiši čuvaju tradicionalno atraktivan ukus.
"Modelirali smo recept od dve proteinske komponente koje su po sadržaju esencijalnih aminokiselina najbliže 'idealnom' proteinu. Ove komponente doprinose boljoj probavi, apsorpciji i asimilaciji proteina. Konačni sadržaj hranljivih sastojaka u proizvodima odgovara preporučenim dodacima u ishrani ", rekla je Manana Tkešelašvili, zamenica direktora Istraživačkog instituta za sigurnost hrane ruskog ekonomskog univerziteta "Plehanov".
Slatkiši koje su razvili ruski naučnici mogu se praviti u bilo kom proizvodnom pogonu. Svi novi sirovi sastojci mogu se nabaviti u Rusiji, a uvezeni se mogu zameniti.

Shutterstock, ilustracija
"Dobijena čokolada ima povećanu hranljivu vrednost zbog sadržaja proteina sa čitavim nizom esencijalnih aminokiselina i mikroelementa sa hepatoprotektivnim svojstvima. Modelirani recept čini čokoladu otpornom na proces 'pobeljivanja' i sprečava stvaranje belog premaza koji obeshrabruje kupce ", objasnila je Tkešelašvilijeva.
Prema naučnicima, recepti razvijeni za zdrave slatkiše biće zanimljivi proizvođačima konditorskih proizvoda ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.
Pročitajte još:
