Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice
Profimedia
Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice

Profimedia

 Životne namirnice, Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Naime, za neometan rad imuniteta treba paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorni su za celokupno zdravlje.

Zato u ishranu treba uvrstiti kvalitetne fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira.

"Unos bakterija mlečne kiseline pospešuje zdravlje probavnog, a time i imuniteta. Bore se protiv patogena u crevima proizvodnjom antimikrobnih spojeva, čime štite imunitet", kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Beli Luk, Povrće

Shutterstock

Beli Luk, Povrće, Foto: Shutterstock

Beli luk

- 70 posto beli luk smanjuje trajanje prehlade. Dobar je i za prevenciju jer smanjuje rizik od prehlade za 63 posto, pokazala je studija britanskog centra Garlic Centre.

- 60 sekundi u mikrotalasnoj može ‘deaktivirati’ lekoviti alicin, kao i 45 minuta u rerni, pokazala je studija Univerziteta u Pensilvaniji.
Ona naglašava da je i beli luk dobar protiv prehlade.

Njegova ulja i aktivna materija alicin ulaze u disajni sastav kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog alicina, beli luk poseduje protivirusno i antibakterijsko delovanje.

Postoje ozbiljne naučne potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno delovanje belog luka potvrđeno je i u odbrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza.

Savet: Naseckajte beli luk 10-ak minuta pre jela jer će njegovo delovanje biti jače.

nar voće

Profimedia.rs

nar voće, Foto: Profimedia.rs

"Nar je bogat i vitaminom C koji vrlo brzo smanjuje simptome prehlade", kaže Marić Bulat.

Dodaje da se visoke doze vitamina C dobijaju i iz limuna.

"One su ključni sastojak jačanja imunološkog sistema i pomažu u zadržavanju štetnih slobodnih radikala. Limun takođe pomaže u smanjivanju upalnih procesa u celom telu", dodaje nutricionistkinja.

Napominje i da redovan unos kivija smanjuje učestalost, trajanje i težinu simptoma infekcija gornjih disajih puteva, a pomaže i kod upala grla.

Med i limun

Shutterstock

Med i limun, Foto: Shutterstock

Med prirodno smiruje bol u grlu i deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. To omogućuje telu da pojačava svoj imunitet u borbi protiv infekcija i groznice.

Med se može jesti samo nekoliko puta dnevno, a dobro je ujutro popiti čašu mlake vode s par kapi limuna i malo meda koji će podstaći izlučivanje sline i odbranu od infekcija.

Supa

shotterstock

Supa, Foto: shotterstock

Pileća supa ima snažno protivupalno dejstvo, i ublažava simptome infekcija gornjih disajnih puteva, kaže ona.

Domaća pileća supa sadrži sastojke koji obiluju vitaminima i mineralima.

"Šargarepa telo hrani vitaminom A važnim za sluznicu te hranjivim materijama koje igraju ulogu u imunološkom odgovoru, a piletina sadrži cink koji pomaže u borbi protiv groznice. Piletina takođe pomaže u oporavku telesnog tkiva jer sadrži aminokiselinu cistein", pojašnjava.

Kajenske i crvene čili papričice, nastavlja, sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti ukus hrani već ima i protivupalna svojstva i ubrzava metabolizam i termogenezu.

Zato papričice "razbijaju" začepljenost nosa i pluća, jačaju imunološki sistem, što je vrlo korisno tokom sezona prehlade i gripa.

"Sirćetne kiseline, aminokiseline i kalijum čine i jabukovo sirće delotvornim protiv prehlade. Takođe, ublažava glavobolje uzrokovane hladnoćom", kaže i dodaje:

"Možete ga piti s mlakom vodom, limunom i kašičicom meda".