Tetoviranje
Dejan Briza
Tetoviranje

Dejan Briza

Tetoviranje, Foto: Dejan Briza

- Za mene je reč o telesnoj povredi - kaže nemački dermatolog Kristof Lajbih i tvrdi da tetoviranje s medicinskog gledišta definitivno ne preporučuje.

Kaže da je puno razloga za takvu procenu, a jedan od glavnih su boje za tetoviranje koje nisu sigurnosno testirane.

- A samo zato što nešto nije zabranjeno, ne znači istovremeno i da je dobro - dodaje.

Alergije uzrokovane supstancama u tinti mogu imati potencijalno kancerogeni, mutageni i reproduktivni toksični učinak.

Štaviše, tetoviranje uzrokuje rane koje se, u zavisnosti od sanitarnih uslova u salonu, mogu inficirati, ističe Lajbih.

Velike tetovaže mogu da prekriju mladeže i tako da otežaju uočavanje promena na njima, što je važno za rano otkrivanje raka kože.

Rukav tetovaže

Limundo Printskrin

Rukav tetovaže, Foto: Limundo Printskrin

POTENCIJALNI RIZICI TETOVIRANJA

S obzirom da se prilikom tetoviranja iglom prodire u kožu i da se stvara otvorena rana svako tetoviranje nosi odredjene rizike poput infekcija kože i druge komplikacije. Ovo su samo neke od mogućih rizika sa kojima se možete susresti prilikom tetoviranja:

ALERGIJSKA REAKCIJA – Boje koje se koriste prilikom tetoviranja, naročito crvena, zelena, žuta i plava boja mogu da izazovu alergijsku reakciju na koži i svrab na mestu gde je urađena tetovaža. Ovo se može dogoditi čak i nakon nekoliko godina nakon što je nastala tetovaža.

INFEKCIJA KOŽE je moguća pojava nakon tetoviranja

GRANULOMA ANULARE je kožno oboljenje koje se ponekad javlja nakon tetoviranja, i javlja u obliku crvenkastih prstenova sa centralnim udubljenjem.

Rane posle uklanjanja tetovaže

Screenshot YouTube

Foto: Screenshot YouTube

KELOIDI su ožiljci na koži koji nastaju usled nekontrolisanog stvaranja vezivnog tkiva i kolagenih vlakana nakon povrede kože ili tokom zarastanja rane

BOLESTI KRVI – ukoliko je oprema koja se koristi prilikom tetoviranja kontaminirana sa zaraženom krvi moguća je pojava raznih krvnih oboljenja poput hepatitisa B i C, tetanusa i MRSA – Meticilin rezistentni Staphilococcuc aureus – mutiranog oblika bakterije Stafilokoke.

SMANJENA TERMOREGULACIJA – u novijim istraživanjima došlo se do zaključka da se mesta na koži koja su prekrivena tetovažama manje znoje pa je samim tim i otežana termoregulacija. Naravno da to zavisi od površine kože koja je prekrivena tetovažama i da osobe sa malom površinom kože prekrivenom tetovažama nemaju razloga za brigu što se ovog problema tiče.

Tetoviranje Tetovaža Tatu

Printscreen Youtube

Tetoviranje Tetovaža Tatu, Foto: Printscreen Youtube

TETOVIRANJE U TRUDNOĆI – zbog mogućeg rizika od infekcija trudnicama se ne savetuje da se tetoviraju. Takođe, u toku trudnoće se javljaju promene na koži, koža se širi i neretko dolazi i do pucanja kože u vidu strija. Upravo je to još jedan dobar razlog zašto ne bi trebali da se tetovirate ukoliko ste trudni kako ne bi nakon trudnoće morali da prepravljate tetovaže.