Krompir
Profimedia
Krompir

Profimedia

Krompir, Foto: Profimedia

Stručnjaci tvrde kako bi trebalo da izbegavamo stavljanje krompira u frižider, jer se tako skrob može "pretvoriti u šećer" zbog uticaja niske temperature. Dalje taj šećer proizvodi reakcije pri čemu mogu da nastanu opasna jedinjenja.

Naime, istraživanja su pokazala da šećer iz krompira, kada isti pržite ili pečete u dubokom ulju pravi reakciju sa aminokiselinom asparagin - poznatu kao Milardova reakcija, a uzrokuje stvaranje jedinjenja akrilamid, koji može da bude opasan po zdravlje.

Pročitajte još:

Preporuka je da se krompir čuva na suvom, tamnom mestu.

Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane; prisutan je u kupovnim proizvodima, ali se, kao što smo već pomenuili, stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane. Najčešće se nalazi u kafi, čipsu, keksu, krekerima, pekarskim proizvodima, ali i pomfritu.

Najveće količine akrilamida nalaze se u namirnicama bogatim skrobom, koje se dalje izlažu temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa. Hrana koja je kuvana ili pripremljena na pari ne sadrži akrilamid, jer tada temperatura ne prelazi 100 stepeni.

 

Inače, čitava fama oko akrilamida isplivala je na površinu tek 2002. godine, kada su istraživači u Švedskoj otkrili da se nalazi u hrani i razvija izlaganjem iste visokim temperaturama.

Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) još 2015. godine, upozorivši da potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod ljudi u svim starosnim grupama.

Ipak, ne treba stvarati paniku bez razloga - nije potrebno u potpunosti izbaciti unos hrane koja sadrži akrilamid, već ju je potrebno konzumirati povremeno i u umerenim količinama. Takođe, važno je sa termičkom obradom hrane (pečenjem, pržnjeme, grilovanjem) prestati kada dobijete zlatnosmeđu boju, a izbegavati postizanje "reš pečene" braon boje.